WOW! EZEK A NÖVÉNYEK TÉNYLEG MINDENT TÚLÉLNEK!

Te is imádod a növényeket, de úgy érzed, valamilyen oknál fogva azok mégsem hajlandók együtt élni veled? Túlöntözöd, vagy épp kiszáradnak melletted? Túl huzatos / meleg / sötét / stb. helyre kerülnek, ami miatt rövid idő alatt menthetetlenné válnak? Ne aggódj, nem vagy ezzel egyedül, de itt van számodra a megoldás!

https://otthonokeskertek.hu/wow-ezek-a-novenyek-tenyleg-mindent-tulelnek/

Mindig ámulva csodáltam azokat az otthonokat, ahol hatalmas, burjánzó növények töltik meg élettel a teret. Azt hiszem, a növények kicsit olyanok, mint a gyerekek: mindegyik más és más igénnyel, szükséglettel rendelkezik, alaposan meg kell ismernünk, ha szeretnénk a maximumot kihozni belőlük..

Te is imádod a növényeket, de úgy érzed, valamilyen oknál fogva azok mégsem hajlandók együtt élni veled? Túlöntözöd, vagy épp kiszáradnak melletted? Túl huzatos / meleg / sötét / stb. helyre kerülnek, ami miatt rövid idő alatt menthetetlenné válnak? Ne aggódj, nem vagy ezzel egyedül, de itt van számodra a megoldás!

Régóta szemezgettem már az első zuzmóképemmel, mielőtt meg mertem volna rendelni, mert a lakásunk nem volt éppen ideális a szobanövények számára: nagyon meleg, rettenetesen száraz levegővel, kb. 20% körüli páratartalommal, mindez párosult azzal, hogy rendszeresen elfelejtettem öntözni őket, amikor viszont vizet kaptak, akkor pótoltam az elmaradást. Nem is csoda, hogy nem bírták. Ezek közé a körülmények közé érkezett az első zuzmó képem kb. 4 évvel ezelőtt, ami a mai napig ugyanolyan, mint az első pillanatban, így bátran mondhatom: Ezzel a növénnyel senki nem tud mellényúlni!

De mi is az a zuzmó?

kép forrása: www.foresthomesstore.com

Az izlandi zuzmó, más néven rénzuzmó a sarkvidéki erdőkben tömegesen terem, ahol a a rénszarvasok kedvelt eledeléül szolgál. Hihetetlenül hangzik, de a Föld felszínének 6%-át zuzmó borítja! A zuzmó lágy, ruganyos tapintását annak köszönheti, hogy glicerinbe áztatják, miután kivonták belőle a vizet. Mivel a nedvesség távozásával élénk zöld színét is elveszíti, ételfestékkel hozzák vissza azt, sőt, a színpaletta bármely árnyalatában találkozhatunk vele: a mezei zöld, erdőzöld, almazöld, tavaszzöld a legtermészetesebb árnyalatok, de kérhetünk sárga, rózsaszín, jégkék, ciklámen, piros, natúr, vagy akár fekete színt is.  Fontos, hogy a zuzmót ne locsoljuk, ne áztassuk, közvetlenül ne permetezzük vízzel, mivel ezzel minimális mennyiségben, de ereszthet színéből.

kép forrása: www.i0.wp.com

Az ideális páratartalom a zuzmó számára 40 – 60 % közt van, mely az emberi szervezet számára is a legideálisabb! Ha túl száraz a helyiségünk, inkább a levegőt párásítsuk, amit meg fog hálálni a zuzmónk.
Létezik ennél esztétikusabb páratartalom- mérő eszköz?!?

4 év távlatából, mialatt az én kis zuzmóképem kiállta a próbát és tökéletes állapotban van, bátran merem a https://zuzmodesign.eu/-t, mint zuzmó és tartósított növény specialistát ajánlani!

Egyre több és több lakásba terveztem be ezt a különleges kis élő dekorációt, mivel rengeteg pozitív tulajdonsága van:

  • teljesen gondozásmentes
  • nincs szüksége napfényre
  • nincs szüksége öntözésre, hiszen a levegő páratartalmából „táplálkozik”
  • ennek köszönhetően megköti a levegő felesleges páratartalmát, így megelőzhető a penészedés
  • levegőtisztítő hatása van
  • tartós: akár 10 évig is megőrzi eredeti állapotát
  • hipoallergén
  • tűzálló
  • hangelnyelő hatása van
  • rovarmentes

Milyen helyiségekbe ajánlom?

Túlzás nélkül állíthatom, hogy bárhova! Lehet egy másfél négyzetméteres, ablak nélküli kis wc-helyiség, amit szeretnénk kicsit feldobni, vagy egy hatalmas belmagasságú galériás nappalifal, tervezhetjük a fürdőszobába a kád mögé vagy a tükrök mellé, de akár a mennyeztre is tehetjük, nem tudunk rossz döntést hozni!

Felhasználásának is rengeteg módja van: hogy mit alkotunk belőle, szinte csak a képzeletünk szab határt. Kombinálhatjuk fával, nagyon jól mutat sötétebb matt felületeken, betonfalakon is, elhelyezhetjük hexagon mintákkal kombinálva vagy fa lamellék közé, kiegészíthetjük led világítással; talán csak a csillogó, elegánsabb stílus az, amivel én nem ajánlom: egy Glamour vagy Art Deco otthonban már óvatosabban bánnék vele..

A Zuzmo Design megálmodójának és megalkotójának, Mihalkó Barbarának palettája is széles, így ha beleássuk magunkat a kínálatba, rengeteg tartósított növényből készült dekorációt fedezhetünk fel. Ugyanezzel a technikával őrzik meg a  gömbmohák és a páfrányok rugalmasággát és életteliségét is, így változatos, különleges és egyedi növényfalakkal díszíthetjük otthonunkat!

Ha te is abba a típusba tartozol, aki szereti a növényeket, de sajnos az életben tartásukra kevéssé bizonyult alkalmasnak, ha már a kertészetek helyett az online elérhető, élethű műnövények katalógusait bújod, akkor íme, egy reménysugár…

 

képek forrása: @pinterest