Ünnepi hangulat – így dekoráljuk a karácsonyi asztalt

Az Adventi időszakban egyre nagyobb szerepet kapnak a különböző a dekorációk és kiegészítők, igyekszünk otthonunkat is ünnepi hangulatba hozni. Sorra kerülnek elő az apró dísztárgyak, a girlandok, a fényfüzérek, már tervezzük az ünnepi programot, szervezzük, mikor hol fog összegyűlni a család.

Azok, akik szeretik az ünnepek alatt magukra vállalni a vendéglátói szerepet, már jó előre kigondolják, hogy mi lesz  a menü, milyen zene fog szólni – hogyan teremthetnek ünnepi hangulatot.

 

Valljuk be őszintén, a karácsonyi lakomák sokszor kevés meghittséget hordoznak magukban, az ünnepi asztal megfelelő dekorálásával azonban az ínycsiklandó ételek és vidám beszélgetések igazi karácsonyi családi programmá varázsolhatók.

Sokan azt gondolják, az ő lakásuk alkalmatlan arra, hogy magazinba illő ünnepi terítékkel kápráztassák el a vendégeket, pedig nem kell több, mint néhány apró trükk, és máris létrajön a varázslat.

A minimalizmus jegyében

 

Egy teljesen egyszerű, fehér porcelán étkészlet ezüstszínű evőeszközökkel is lehet teljesen ünnepi, az egyetlen dolog, amire ilyenkor figyelnünk kell, az a minimalizmus. Ne próbáljuk mindenféle díszes kiegészítőkkel, színes -főleg ne téli élekép mintás- szalvétákkal megteremteni a hangulatot, a kevesebb ebben az esetben is több! Egysezerű fehér szalvéta, fehér asztali futó, néhány egyszerű üveg mécses, amelynem csillogásával megidézzük az ünnepi fényeket – és kész is vagyunk.

 

Egy kis arany

 

 

Az arany szín, legyen az csillogó vagy matt, mindig a különleges alkalmak színe volt. Nagyon jól kombinálható szinte bármilyen színnel, így egy mélyzöld, egy fekete, egy fehér, vagy akár egy kék étkészlet mellett is nagyon mutatós és alkalmi megjelenést biztosít. Megjelenhet a szín az evőeszközökön, a tányérok díszítésén, az asztali dekorációként, vagy akár több helyen egyszerre is.

Az örök ZÖLD

 

Az örök zöld, vagy mondhatjuk úgy is, hogy a zöld örök… Ahogy Kevin nélkül is karácsony, úgy a zöld szín is természetes velejárója az ünnepnek.  Akár textilekről vagy épp tányérokról legyen szó, vagy épp girlandokról vagy fenyőágakról, az ünnepnek alapvető színe mindig megjelenik valamilyen formában.

Az asztal felett

 

Ha abba a típusba tartozunk, aki szeretetét a főzésen keresztül is szereti kifejezni, akkor kifejezetten előnytelen, ha az asztalt telezsúfoljuk dekorációs elmekkel. Tányérszervíz esetén természtesen más a helyzet, de ha szeretjük vendégeink elé tenni az ünnepi ment rejtő tálakat, akkorpraktikusabb, ha a dekorációt nem az asztalra, hanem például az fölé tervezzük. Minden étkezőasztal felett található egy lámpa, melyre fel tuduk függeszteni hényány gömböt, amivel máris elértük a kívánt hatást.

Kiskarácsony, nagykarácsony

 

A karácsonyfa több formában is megjelenhet az ünnepek alatt otthonunkban, díszítheti a bejárati ajtó melletti területet, az előkertet, a folyosókra, pultokra is kerülhet külöböző méretekben,miért épp az ünnepi asztalt ne díszíthetné? A legpraktikusabb, ha egy kis tálon, 3db különöző  méretű fenyőt helyezünk el, ezzel helyet sem foglalunk sokat, és egyben ízléses dekorációt alkothatunk.

Arany szarvas és gyertyák

 

Valószínűleg a Mikulás rénszarvasaihoz köthető, hogy ezek a fennséges állatok szorosan összekapcsolódnak az ünneppel. Egymagukban vagy párban, némi zölddel és gyertyákkal kiegészítve bármely asztalt ünnepivé tudnak varázsolni. Figyeljünk arra, hogy a szarvasok színe harmonizáljon a dekorációnkkal – nem ajánlom például a természetes színt imitáló állatok miniatűrjeit az asztalon, elsősorban arany- ezüst vagy fekete színben gondolkodjunk! Gyertyák terén szintén csak a dekoráció többi eleme korlátoz minket, a pasztell színek, a világos árnyalatok elegánsabbak, míg egy zöld vagy piros gyertya otthonosabb hangulatot teremt.

Szalvétafa

 

A szalétahajtogatásnak megannyi trükkje és sémája létezik, szalvétagyűrű segítségével masnit alakíthatunk ki belőle, fenyőfát formázhatunk, vagy összehajtva, egy szalaggal átkötve, egy fenyőágal díszítve önmagában is dekorációvá válik.

Étel, mint dekoráció

És ha már a szalvéta lehet dekorációs elem, miért ne lehetne maga az étel is az? Ügyes tálalással az egyik lehető legkreatívabb és egyben leghelytakarékosabb ünnepi asztaldísz lehet maga a karácsonyi menü – ezek után senki nem mondhatja, hogy a karácsonyi vacsora éke nem a fantasztuóikus étel volt!

képek forrása: @pinterest