TOP 10 konyhatervezési baki

Mivel minden kedden és pénteken megjelenik 1-1 cikkem az Otthonok és kertek online magazinban, ezért ma már a másodikat olvashatjátok az https://otthonokeskertek.hu/ főoldalán!

A mai témám a konyhatervezési bakik, avagy mire figyeljünk oda egy konyha tervezése során.

A cikk egy kattintással a következő linken elérhető:https://otthonokeskertek.hu/top-10-konyhatervezesi-baki/

Jó olvasást 🙂

Bátran ki merem jelenteni, hogy a konyha a lakás lelke, itt főzzük a napindító kávénkat, itt készül a család számára a vacsora, és a legjobb bulik is általában a konyhában zajlanak. Ahhoz, hogy konyhánk tökéletesen kiszolgálja igényeinket, kerüljük el a TOP10 konyhatervezési bakit!

  1. Tárolás: soha nem lehet túl sok tároló egy konyhában! Az évek során rengeteg kisgép, eszköz fog felhalmozódni, és ha most úgy gondolod, hogy elég lesz pl. a nyitott felső polc mindenhol – tévedsz! Tárolóból soha nem elég! Alternatív megoldás lehet az üveges felső elem, itt viszont számolnunk kell azzal, hogy az ajtók mögött mindig maximális rendet kell tartani, ha igazán szép, katalógusba illő konyhát szeretnénk, akkor a szekrényben azonos, vagy egymással harmonizáló tárolókat, poharakat, bögréket kell elhelyezni, kerülve a túlzsúfolást – míg a zárt szekrényajtók a legnagyobb káoszt is elrejtik!
  2. Fiók kontra ajtó Az alsó szekrényt – a sarkok kivételével – fiókokkal tervezzük, sokkal egyszerűbb hozzáférnünk eszközeinkhez! Ha nem rendelkezünk az amerikai filmekből ismert, kisebb lakás méretű konyhával, kerüljük a fiók a fiókban megoldást! Bár a frontok tágasabbnak hatnak osztások nélkül, értékes helyet veszítünk a  belső szerkezetek miatt! A mosogató alá tervezett konyhai szemetest se ajtó mögé rejtsük, sokkal praktikusabb megoldás a fiókba építhető (szelektív) hulladéktároló.
  3. Ajtónyitások tervezésekor gondoljuk át, mit honnan fogunk használni, és eszerint tervezzük a nyitásirányt. A fal melletti – fal felől nyíló ajtó nem a legpraktikusabb megoldás.. A felső szekrények, hacsak nem az évente 1x használatos eszközöket tároljuk ott- ne felfelé nyílók legyenek, mert nyitott állapotban nem fogjuk elérni őket, hacsak nem servo-drive motorral rendeljük, amely egy gombnyomásra halkan, fékezve zárja az ajtót. Azt se feledjük, hogy a mikrók (lefelé nyílók kivételével)  99%-ban jobbról nyílnak!
  4. Munkafelületből soha nem elég! Sok esetben ide kerül a kávéfőző, a vízforraló, …, és még nem beszéltünk az ételek előkészítéséről és a tálalásáról. Ugyanannyira fontos az, hogy legyen egy nagyobb, egybefüggő felületünk, minthogy a különböző munkaállomások közt legyen elég hely. A mosogató és a főzőlap közt például lehetőség szerint tartsunk minimum 30cm távolságot!
  5. A fal melletti elemek szintén kritikus pontjai a konyháknak! Ne tegyük a sütőt közvetlenül a fal mellé, mivel nyitáskor kicsapó zsíros gőz nyomot fog hagyni rajta, ahogy a főzőlap is szintén minimum 10-30cm-re legyen a saroktól vagy a következő függőleges elemtől, hogy az ne akadályozzon a szabad mozgásban! Side by side hűtőnél számoljunk az ajtó vastagságával, a fallal ne ütközzön, ne akadályozza azt nyithatóságában!
  6. Az ablak alatt – főzőlap esetén oké, hogy a szellőztetés megoldott, de a zsíros pára lecsapódásával itt is számolni kell. A mosogató nagyon jól mutat itt, nappal kellő fényt kapunk, viszont figyeljünk, hogy az ablak nyitható maradjon, vagy fix ablak elé tegyük, ami kívülről tisztítható!
  7. Szigorúan ragaszkodni a technológia háromszögéhez nem feltétlenül szükséges. Mindig figyeljünk a hűtő – mosogató – főzőlap praktikus elhelyezésére, hogy ne kelljen felesleges köröket tennünk főzés közben a konyhában! Kicsi helysiégben, ahol minden karnyújtásnyi távolságban van, nem létfontosságú erre az elvre alapozva kialakítani az elrendezést. A magas elemeket, a beépített sütő-mikro kombót és a hűtőt nyugodtan helyezzük egymás mellé, de figyeljünk arra, hogy a gépek színe harmonizáljon egymással.
  8. Világítás témában külön írhatnánk egy TOP 10-es konyhai világítástervezési listát. A mennyezeti világítás nem elég, a munkalapokat úgy világítsuk meg, hogy ne tartsunk magunknak árnyékot főzés közben!
  9. Konyhasziget választásnál figyeljünk, hogy legyen elég nagy a neki a szánt funkció betöltéséhez (főzés – mosogatás – előkészítés,…) de ne legyen akkora, hogy elnyomja a teret! Ha reggeliző funkciója is van, legyen hely a lábaknak kialakítva a székek előtt!
  10. A személyre szabást segítik a konyhában a meghatározott ergonómiai méretek, melyeket figyelmen kívül hagyva kényelmetlen lesz a konyhánk, de ugyannyire fontos, hogy mégis saját életvitelünkre szabjuk! A pult legyen megfelelő magasságban, érjük el a felső szekrényeket, kényelmesen tudjuk használni a toronyban lévő mikrót és sütőt.

Konyhatervezésről részletesebben: http://92.118.24.129/~designora/szolgaltatasok/letoltheto-anyagok/

Egyetértesz velem? Írd meg lent hozzászólásban, mivel nem, vagy melyik volt a leghasznosabb tipp!