5 + 1 lépés, amivel becsempészheted az őszt az otthonodba…

Megjelent az első cikkem az Otthonok és kertek online felületén!
Minden héten kedden és pénteken fogok jelentkezni újabb és újabb lakberendezési témákkal.
Olvassátok!
https://otthonokeskertek.hu/5-1-lepes-amivel-becsempeszheted-az-oszt-az-otthonodba/
Fókuszban a színek! Bár naptár szerint már az őszben járunk, de a nyári melegben kicsit nehezen hangolódunk az évszakra. A gyerekek iskolában, az út mentén a fákon is észrevehetünk már egy-egy sárguló levelet, ezért megfordul a fejünkben: nem kellene a lakásban is lecserélni a nyári dekorációt? Mégis valahogy elképzelhetetlennek és idegennek érezzük, hogy tökösre cseréljük a tengerparti feelinget.

Mivel az ősz sem ajtóstól rontott ránk, a dekorálásban is érdemes a fokozatosság elvét követnünk! Néhány kiegészítő, dekoráció, apró elem, és észrevétlenül rá tudunk hangolódni a küszöbön álló évszakra.

1, Színek
Az ősz az egyik legszínpompásabb évszakunk, érdemes azonban szeptemberben óvatosan bánni a színekkel- ha nem akarjuk, hogy túl harsány legyen, válasszunk a lágy ősz palettájáról! A pasztelszínek, a pisztácia, a mustár vagy a fahéj halvány árnyalatai egy szempillantás alatt az évszaknak megfelelő hangulatot varázsol otthonunkba. Figyeljünk arra, hogy ne alkalmazzunk túl sok színt egyszerre, a legopitmálisabb, ha hárommal variálunk, melyből kettő visszafogottabb, egy pedig erősebb, dominánsabb! Az utóbbiból a kevesebb több elvét kövessük!

2, Anyagok:
Kerüljük a csillogó, fényes, flitteres anyagokat, helyette a hidegebb időre hangolódva válasszunk pamut, bársony, kordbársony textileket!

3, Díszpárnák
Rengeteg szín és forma közül választhatunk, amivel be tudjuk csempészni az őszt az otthonunkba!
A pasztellszínek lágysága visszafogottan hozza be az évszakot nappalinkba, ami mellé egy-egy élénkebb, színben harmonizáló tónust is választhatunk: például bézs és a halványzöld mellé egy telítettebb currysárgát.A díszpárnákat elrendezhetjük szimmetrikusan, viszont a 2:1 aránnyal nem nyúlhatunk mellé; válasszunk 2 egyforma, azonos tónusú vagy méretű díszpárnát, amit egészítsünk ki egy új színnel, formával vagy mérettel!

 

4, Vázák
Egy szép váza a lakás frekventált helyén: a teraszajtó vagy tv szekrény közelében, az étkezőasztalon, a kandallópárkányon, vagy akár a bejárati ajtó mellett magára vonzza a tekintetet és uralja a teret! Amellett, hogy egy szép kidolgozású, feltűnő, de mégsem harsány váza már önmagában is dekorációként szolgál, a bennük elhelyezett növényekkel tovább fokozhatjuk vagy épp tompíthatjuk az őszi hangulatot.

5, Tálak és növények
Természetes anyagokkal, üvegből és fából készült dekorációs tárgyakkal ősszel nem tudunk hibázni! Használjuk a teakfa tálat gyümölcstálnak, tehetünk bele kulcsokat vagy aprópénzt is, de dekorálhatjuk mohával és izlandi zuzmóval is. Utóbbi nagy előnye, hogy teljesen gondozásmentes, és amellett, hogy változatos színeinek köszönhetően bármely évszakban a lakás dísze lehet, a helyiség páratartalmát is optimalizálja.  A dekor füvek szintén különböző színben, méretben és díszítéssel elérhetők, állíthatjuk őket padlóvázába vagy alacsonyabb kaspóba is, mindenképp látványosan hozza be a természetet otthonunkba!

+1 Tálalás és étkezés
A közös családi étkezések alkalmával nemcsak az ételekkel, de a terítéssel is őszi hangulatot tudunk varázsolni otthonunkba. A tányérok, tálak, kiegészítők színeivel és anyagaival is nyugodtan játszhatunk! Rugaszkodjunk el picit a fehér és szürke porcelánoktól! A lágy ősz színeiben bőségesen találhatunk étkészleteket, de a matt fekete tányér is hozza az őszi hangulatot- nem kell félni a komorságától, hiszen színes ételek fogják díszíteni! Kerüljük a fényes, csillogó porcelánokat, helyette a matt verziót részesítsük előnyben!