Lépj be Ashton Kutcher és Mila Kunis Los Angelesi farmházába

A szupersztár házaspár Howard Backent és Vicky Charlest bízta meg egy  lélekkel teli, környezetbarát otthon megteremtésére.

Minden bizonnyal jónéhány Beverly Hillbillies-féle tréfa született arról az otthonról, amelyet Ashton Kutcher és Mila Kunis egy csodálatos dombtetőn, a Los Angeles-i enklávé felett építettek.  Kutcher és Kunis határozottan szerény módon közelítette meg szenvedélyprojektjét.

„Otthont akartunk, nem birtokot” – állítja határozottan Kunis, és bmutatja a hat hektáros ingatlant, amely jelenleg egy főépületnek- amely egy vendégházhoz/szórakoztató pajtához kapcsolódik-,  valamint egy szabadon álló grillpavilonnak is otthont ad. Mindezt egy központi tengely mentén rendezték el. Kihangsúlyozzák az épület lenyűgöző részleteit, a különböző struktúrákat:  „Azt akartuk, hogy a ház úgy nézzen ki, mint egy régi pajta, valami, ami évtizedek óta itt volt, majd házzá alakították át. De modernnek és relevánsnak is kellett lennie” – részletezi Kutcher.

 

A tervezésmegszállott páros úgy indította el ötéves kalandot, hogy független Pinterest-táblákat állított össze, hogy kiteljesítse személyes elképzeléseit a projektről. „Az alapoktól házat építeni nem kis dolog. Ez vagy megsemmisít minket, vagy megerősít” – mondja Kunis a potenciálisan megosztó vállalkozásról. Szerencsére esztétikai beállítottságaik jól illeszkedtek egymáshoz. „Amikor egymás tábláit néztük, a kiválasztott képek 90 százaléka ugyanaz volt, és az általunk rögzített házak többségét Howard tervezte” – emlékszik vissza Kutcher, utalva Howard Backen építészre, az AD100 Backen & Gillam Architects cégtől.

Backen természetesen az úgynevezett modern parasztház mestere, aki arról híres, hogy desztillált népies formákból és rusztikus anyagokból művészi és fényes, kortárs szellemiséget varázsol. A Kutcher/Kunis rezidencia az újrahasznosított fa, deszkaformájú beton és üveg alkímiai kezelésének bizonyítéka. „Howard olyan, mint egy nagyszerű szoftvertervező, aki a tervezést a funkciók kiemeléseként közelíti meg” – mondja Kutcher, aki széleskörű tapasztalattal rendelkezik az induló technológiai vállalkozásokban. „Egy szoftvertervező a lehető legkevesebb kattintással akarja eljuttatni az embereket oda, ahova jutni szeretnének. Howard a lehető legkevesebb ajtóval és akadállyal akar eljuttatni oda, ahol lenni szeretnél. Azt is tudja, hogy vannak bizonyos helyek, ahol a terek határait egy-egy küszöböbbel,  mintegy sorompóval el kell különíteni” – teszi hozzá Kutcher.

A bókot Backen viszonozta. „Ashton és Mila a két legokosabb, legérdekesebb ember, akivel valaha együtt dolgoztunk. A gerenda méretétől a keresztmerevítés részletein át a deszkák és a beton találkozásáig mindenről beszélgettünk. Nem minden ügyféllel folytatunk ilyen beszélgetéseket” – mondja az építész.

Stephanie Gerwin, Backen munkatársa megerősíti a gondolatot. „A tervezőcsapat valódi tagjaiként ott voltak velünk ennek a hosszú és bonyolult folyamatnak minden lépésében.” – jegyzi meg, hangsúlyozva a pár elkötelezettségét amellett, hogy fenntartható otthont hozzanak létre maguknak és két kisgyermeküknek, Wyattnak és Dimitrinek. A ház teljes egészében fotovoltaikus energiával működik, a fő szerkezet egyik oldalán elnyúló, kiterjedt tornác fölött elrejtve. Valójában a ház napelemei lényegesen több energiát termelnek, mint amennyit az ingatlan igényel, bár az elavult önkormányzati szabályzatok nem éppen ösztönzik az energiamegosztást. A helyzet a háztulajdonosok reményei szerint a jövőben megváltozik. „Ashtont és Milát aggasztja a talaj minősége, az elfogyasztott élelmiszerek és a víz tisztasága. A fenntarthatóság és a regeneratív gazdálkodás eszméi nem csupán elvont fogalmak számukra” – állítja Backen.

A ház kifinomult építészeti stílusa és masszív anyagpalettája ugródeszkát jelentett az AD100 belsőépítészének, Vicky Charlesnak a Charles & Co.-tól, aki éppen akkor csatlakozott a projekthez, amikor kilépett a Soho House globális dizájnvezetői posztjáról. „Megszállottak voltunk a Soho Farmhouse és más projektek iránt, amelyeken élén Vicky állt. Imádtuk, ahogyan keverte a szöveteket, mintákat, textúrákat – igazából a teljes esztétikáját” – mondja Kunis.

„Mila terhes volt az első gyermekükkel, amikor elkezdtük ezt az utat. Hónapokig keresgéltünk anyagokat és színeket, hogy megtaláljuk a megfelelő vizuális nyelvet. Beszélgetéseink nem csak a földről és az építészetről szóltak, hanem a családjuk jövőjéről is” – emlékszik vissza Charles. „Idővel a dizájn eltávolodott a hagyományos parasztház esztétikától valami kortársabbra. A kovácsoltvas csillárok és a nagy chesterfieldek nem megfelelő ruhák voltak ehhez a testhez” – teszi hozzá.

Az új, élesen testreszabott asztalokon és a plüss, szuperkényelmes ülőhelyeken kívül Charles beépített ügyfelei korábbi otthonaiból származó elemeket is, nevezetesen egy egyedi ezüst trónszéket, amelyet Kutcher egy indiai utazás alkalmával rendelt, és egy extravagáns, 10 méter hosszúságú kristálycsillárt, amely teljesen ellentétesnek tűnt az építészet szerény formáival és elhasználódott anyagaival. „Azért kaptam ezt az állást, mert megígértem, hogy otthont tudok teremteni ezeknek a, mondhatni félelmetes daraboknak” – viccelődik Charles. Végül elhelyezett egy pár széket az elsődleges fürdőben – a trónterem trónjait – és a csillárt a tornyosuló szórakoztató pavilonba. „Úgy gondoltuk, vicces lenne, ha ez a hihetetlenül fényűző dolog egy istállóban lógna. Kicsit kiveszi a piszkot az ingatlanból” – mondja Kunis a valószínűtlen kristályos darabról.

Az önfeláldozó könnyelműség jegyei ellenére a Kutcher/Kunis rezidencia lelke továbbra is az aprólékos tervezéshez és a részletekre való fanatikus figyelemhez kötődik, amellyel a háztulajdonosok és tervezőik a projekt minden aspektusát kifejtették. „Ahhoz, hogy egy térben nyugalmat érezzünk, mindennek rendben kell lennie” – összegzi Kutcher. „Ha a világ körülötted nincs rendben, nehéz rendet tenni az agyadban. Amikor az otthonunkban vagyunk, a világnak van értelme.”

Forrás: https://www.architecturaldigest.com/