Skandináv lakberendezés – a rendetlenségmentes természeti szépség

Tapasztald meg a skandináv belsőépítészet sokoldalúságát szó szerint otthonodban, nem csak az Ikea magazinokban. Lapozz át skandináv belsőépítészeti ötletek gyűjteményét, és motiváld magad saját jellegzetes stílusod megalkotására.

Scandinavian interior design ideas for your home

A skandináv belsőépítészeti stílus az 1950-es években alakult ki, és nagyrészt öt skandináv hatásból, nevezetesen Norvégiából, Svédországból, Finnországból, Izlandból és Dániából fejlődött ki. Ez a modern megjelenés az évek során egyre népszerűbb lett Ingvar Kamprad (Ikea alapítója), Arne Jacobsen, Hans Wegner, Alvar Aalto és Eero Arnio hatalmas közreműködésével, akik mind tehetséges skandináv tervezők. A stílus vonzerejéről, funkcionalitásáról és egyszerűségéről is ismert.

Kíváncsi vagy, mi a különbség a skandináv, a skandináv és a minimalista lakberendezési stílus között? A különbségek kicsik, de valóban jelentősek. Szóval, tessék!

A skandináv belsőépítészeti stílus – a szerves és természetes anyagok, például szőtt kosarak, fa székek és így tovább használatára összpontosít. Ezenkívül támogatja a halvány alapszínek használatát a nyílt tereken, amelyek között élénk színek jelennek meg. Könnyen integrálható vagy ötvözhető más belsőépítészeti stílusokkal, hogy nagyobb határozottságot, otthonosságot és stílusos hangulatot varázsoljon lakóterébe.
Minimalista belsőépítészeti stílus – olyan ipari anyagok használatára összpontosít, mint a lakkozott műanyagok, rozsdamentes acél és így tovább. Ösztönzi a szabadon folyó geometriai minták és jellemzően fekete-fehér színsémák használatát, de használhatunk más élénk színeket is. Textúrákkal lágyabb megjelenést kölcsönöz lakóterének.
Nordic Style Of Interior Design – A Finnországra, Izlandra és Skandináviára jellemző design elemeket ötvözi ernyője alatt. A dekorációt élénk színű motívumok és minták díszítik, és lineáris elektromos lámpatestek határozzák meg, amelyek nem hoznak létre semmilyen vizuális rendetlenséget.

A skandináv belsőépítészeti stílus számos előnnyel jár otthonodban:

 • Tiszta és egyenes vonalaival sokkal tágasabbnak tűnik a szoba.
 • Egyszerű, de modern hangulatot kölcsönöz a térnek, praktikus és könnyű karbantartani.
 • Támogatja a többfunkciós és szervezett tárolás elvét az alapterület megtakarítása és a rendetlenség elkerülése érdekében.
 • Meglehetősen költséghatékony, mivel ez a megjelenés összeállítható minőségi dekor elemek keverésével, amelyek különböző árúak.

Ha már elhatároztad, hogy továbblépsz és kipróbálod ezt a stílust, akkor tisztában kell lenned néhány skandináv lakberendezési elvvel és elemmel is. Hogy időt takarítson meg a kutatási résznél, ezeket itt foglaltuk össze.

 • Színpaletta – Semleges színek, tompa és nyugodt színek, mint például fehér, világosszürke, lágy borostyán, semleges rózsaszín, lágy jeges kék, tompa zsálya, tompa elefántcsont és taupe stb. Az ilyen színekkel a kapacitás és a nyugalom érzetét keltik szobabelsők.
 • Világítás – Játssz kreatívan a természetes fénnyel, amennyire csak lehetséges. Abban az esetben, ha nincs sok lehetőség, akár mesterséges rétegvilágítást is használhatsz (függő fejléc, színes világítás, feladatvilágítás) hasonló hatás létrehozásához. Választhatsz nagyobb  áttetsző ablakokat, hogy némi extra meleget keltsen, és vizuálisan megnövelje a teret.
 • Anyag – Ágyneműhöz és kárpitozáshoz használj környezetbarát és természetes anyagokat, mint például pamut, gyapjú, báránybőr, juta és lenvászon. Bútorokhoz használj melegebb és világosabb tónusú rózsafát, tölgyet, juharfát vagy teakfát.
 • Természetes elemek – Használj több zöld cserepes növényt a beltéri és a kültéri összekapcsoláshoz. A skandinávok többnyire a természet szerelmesei, de télen idejük nagy részét a házukban kell tölteniük. A zöld elemek hozzáadása segít nekik megőrizni ezt a kapcsolatot.
 • Bútorok és ágyneműk – Növeld a kontrasztot a modern és többfunkciós bútorok lenyűgöző vintage dekorációjával, hogy a teret organikusabbá tehesd. Használj nyugágyakat vagy dohányzóasztal-tároló ládákat világos fa díszítéssel, hogy növeld a kényelmi hányadost. Használj réteges ágyneműt tompa színű lenvászon lepedők használatával, és néhány élénk színű kiemelő párnát vagy növényi nyomattal nyomtatott lepedőt egyszínű párnákkal.
 • Lakásdekoráció – Grafikus mintákat (geometrikus vagy virágos) adj hozzá a szövetekhez vagy falburkolatokhoz. Próbáld meg keverni a textúrákat, hogy tökéletes egyensúlyt teremthess, de ne használj háromnál több skandináv dekorelemet egy adott térben, különben úgy tűnik, hogy túl keményen próbálkoznál!
  Elhelyezhetsz néhány olajágat, fényképet, sárgaréz gyertyatartóban lévő gyertyát, természeti ihletésű szobrokat vagy kis színes műtárgyakat dekorációs díszítésként. Azonban ne tűnjön túlságosan díszesnek. Tedd a kandallót a lakás fókuszpontjává!

 

Átfogó tervezési filozófia – A hygge és a lagom filozófiát illesszd be szobád kialakításába:

„Hygge” (Dániából származik) „hangulatos együttlétet” jelent, ezért helyezz el néhány személyes tárgyat, amelyek azonnal boldoggá tesznek abban a pillanatban, amikor belépsz a szobába.
„Lagom” (Svédországból származik) azt jelenti, hogy „pont megfelelő” „vagy moderált”, ezért csak azokat az elemeket tedd a szobádba, amelyeket igazán szeretsz (nem kevesebbet vagy többet).

Támogassd a minimalizmus koncepcióját a maximalizmussal szemben, és próbálj olyan hétköznapi elrendezést kialakítani a térben, amely több társadalmi interakciót ösztönöz.

Végül nézzük meg a legnépszerűbb skandináv belsőépítészeti ötleteket, amelyek inspirálnak az átalakításhoz.

Japán skandináv belsőépítészet

Egy kis békére és kényelemre vágysz szeretteiddel? Ha igen, akkor ez a japán skandináv családi szoba ideális választás. A szoba belső terei a meleg anyagok, az alacsonyan fekvő bútorok és a tatami szőnyeg (ez jellemző a japán hagyományokra) és a zen dekor stílus kreatív keveréke. A fehér falak és a világosbarna együléses szemek szemet gyönyörködtetnek, a kör alakú fapolc pedig apró emléktárgyak és dísztárgyak elhelyezését teszi lehetővé.

Scandinavian japanese interior design with low-lying furniture

Rusztikus skandináv belsőépítészet

Nyers, tartós és természetes szépségű stílust szeretne? Ez a rusztikus skandináv nappali tökéletes választás lesz az Ön számára. A barna textúrájú falak és a fából készült középső asztal azonnal a természettel való együttlétre emlékeztet, míg a széles, szürke kanapé és a sarokban elhelyezett aranyos piknikasztal minimalista megjelenést kölcsönöz a térnek.

Scandinavian interior design in rustic style with brown textured walls and wooden center table

Ipari skandináv belsőépítészet

Ez az ipari skandináv nappali belső kialakítás meglehetősen pazar fekete acél gerendavázzal, befejezetlen fehér téglafalakkal és polírozott betonpadlójával. A több függesztett ipari lámpa nagy hangsúlyt ad a térnek, míg a teljes méretű üvegablakok és a puha szövetbútorok azonnal tonizálják az általános merész megjelenést, és a természet ragyogását hozzák a belső terekbe. A tiszta vonalak eleganciát is hoznak a szobába.

Living room scandinavian interior design with black steel beam framework for industrial look

Hagyományos skandináv belsőépítészet

Ez a nappali-étkező egy hagyományos skandináv belsőépítészeti Indiát ábrázolja, amely ésszerű költségvetéssel elérhető. A fekete keretbe rendezett fahasábok, a tuskótartozékok és a fa textúrájú tapéta az elöregedés érzetét kelti, míg a fehér szőnyeg és kanapé vidámságot és otthonosságot kölcsönöz az egész szoba tájának.

Traditional scandinavian interior design in india with tree stump accessories and the wood-texture wallpaper

Parasztház skandináv belsőépítészet

Ez a parasztház skandináv nappalija meglehetősen földhözragadtnak tűnik, és gyönyörűen élhető fehér, öregnek tűnő oszlopaival és kereteivel. A nagy redőnyös ablakok és a fából készült asztalok egy parasztházban való életre emlékeztetnek, nem igaz? A zöld növények ide-oda pattanása és a háromüléses kanapé lehetővé teszi a hely optimális kihasználását.

Farmhouse scandinavian interior design style which is beautifully livable with its white aged-looking pillars

Modern skandináv belsőépítészet

Ez a modern skandináv belsőépítészet a hálószobában azonnal modern és előkelő megjelenést kölcsönöz. Az állítható olvasólámpa párja és a földes színű függöny jól illeszkedik egymáshoz. A fehér belső terek folyását az ágy és a szoba többi bútorzata elegánsan megtöri. A szoba általános kialakítása rendezettnek és tisztának tűnik.

Scandinavian interior design for bedroom which is classy and contemporary

Összességében elmondható, hogy a skandináv otthonok segíthetnek abban, hogy a funkcionalizmust és az egalitarizmust egyaránt beépítsd otthonodba, méghozzá anélkül, hogy a bankot kellene rabolnod!

Képek forrása: pinterest
Cikk forrása: www.designcafe.com

Henczi Nóra