Kreatív könyvtárolás

Akinek sok könyve van, tudja, milyen nehézséget tud okozni a sok kötet tárolása. Hacsak nem rendelkezünk saját könyvtárszobával, muszáj kreatív, ötletes és helytakarékos megoldásokat találnunk. De mégis hol és hogyan tudjuk könyveinket tárolni? Erről olvashattok praktikus tanácsokat az  https://otthonokeskertek.hu/ oldalon megjelent cikkemben!

https://otthonokeskertek.hu/kreativ-konyvtarolas/

Akinek sok könyve van, tudja, milyen nehézséget tud okozni a sok kötet tárolása. Hacsak nem rendelkezünk saját könyvtárszobával, muszáj kreatív, ötletes és helytakarékos megoldásokat találnunk.

De mégis hol és hogyan tudjuk könyveinket tárolni?

Néhány dolgot mérlegelnünk kell ahhoz, hogy a számunkra optimális megoldást, megoldásokat megtaláljuk.

Ha szeretnénk óvni is könyveinket, fontos figyelembe vennünk a tárolók kialakításánál az alábbi szempontokat:

  • A könyveket ne tegyük ki közvetlen, tűző napfénynek! A napsugarak kifakítják a borítót, ami súlyosan érintheti az adott könyvritkaság értékét.
  • Nagyon mutatósak a szépen megvilágított polcok, de figyeljünk arra, hogy a hagyományos izzók mellett izzhat a levegő, nemcsak a papír károsodik, de akár tűzveszélyes is lehet!
  • A portól sem árt óvni a köteteket – töröljük le őket rendszeresen száraz, vegyszermentes ruhával. A rendszeres takarítással azt is megelőzhetjük, hogy a rovarok beköltözzenek a könyvek közé- mögé.
  • A könyvek tárolásához az ideális hőmérséklet 15-19 fok, az optimális páratartalom pedig 40-60%. Míg utóbbi az emberek számára is optimális, az előzőtől pár fok eltérés nem fog kárt tenni bennük!
  • Figyeljünk, hogy a könyvek ne kerüljenek párás, nyirkos helyekre: klíma alá, rosszul szigetelt ablak mellé vagy pincébe!
  • Ha a szakácskönyveinket szeretnénk a konyhában nyitott polcokon tárolni, igyekezzünk megóvni őket a zsírtól és a párától, a főzőlaptól kellő távoságban helyezzük el őket!

Milyen megoldások vannak a könyvek tárolására:

Egész falas könyvespolcok

Ha nagyon sok könyved van, érdemes a lakásban egy egész falat bepolcozva egy házi könyvtárat kialakítanod! A könyvespolcot érdemes egyedileg gyártatni, sokkal esztétikusabb képet mutat, ha a helyiség méreteihez igazítva mennyezetig és faltól falig ér. Az ilyen polcozás optikailag tágítja a teret, a felesleges hézagok hiánya pedig luxus hatást kelt.
Világos bútor használatával tovább fokozhatjuk a térnövelő illúziót, a könyvek mindenképp színnel fogják megtölteni a teret, de bátran alkalmazhatunk a lakás színeivel harmonizáló, akár a szomszédos falak színeivel azonos árnyalatú bútort!

Könnyen elérhető felső polcok

Ha már mennyezetig polcozzuk nappalinkat, biztosan megfordul a fejünkben a kérdés: hogy fogom elérni a felső könyveket? Fellépőt, bárszéket, kislétrát cipeljek magammal, ha egy magasabban lévő kötetre van szükségem? Nem szükséges! A mennyezetig érő polcok nagy  valószínűséggel egyedi méretben készülnek, így azok rendelésekor készíttessünk egy felül sínen csúszó, alul kerekeken gördülő könyvtári létrát. Biztosak lehetünk benne, hogy vendégeinket el fogjuk kápráztatni a megoldással.

Különleges beépített polcelrendezések

Ha szeretnénk elrugaszkodni a hagyományos felosztású tárolástól, apró változtatással is látványos hatást érhetünk el: fordítsuk el 45°-kal a négyzeteket, vagy emeljünk ki néhányat a térbe!

Home office könyvtárral

Ha a könyveinkre legtöbbször munka vagy tanulás közben van szükségünk, ha otthonról dolgozunk, és szeretnénk, ha a szakirodalom mindig kéznél lenne, ha a nappaliban a könyvespolc mellett szeretnénk egy kis home office irodát is kialakítani, építsük be asztalunkat a könyvek közé!

Térelválasztó

Nemcsak fal mellett, térben állva is elhelyezhetjük a könyvespolcokat, amivel a helyiség funkcióit is tagolni tudjuk! Figyeljünk arra, hogy a polc mindkét oldala esztétikus képet mutasson! Ha a polc szélessége megengedi, helyezzünk mindkét oldalára gerinccel kifelé könyveket, vagy a polc egyik oldalát tegyük zárttá.

Ablak alatti pad tárolóval


Ha nincs radiátorunk az ablak alatt, akkor hangulatos kis zugot tudunk kialakítani egy ide épített pad tárolóval. Lehet nyitott, fiókos vagy ajtókkal felszerelt, bármelyik verzió praktikus és esztétikus megoldás! A tároló tetejére helyezzünk méretre készített ülő- és néhány díszpárnát, és kész is a hangulatos olvasósarok, ahova nemcsak kedvenc könyvünkkel vackolhatjuk be magunkat, de egy esős délutánon meleg teával vagy egy csésze kávéval a kezünkben a tájat figyelve pihenhetünk is egyet.

Lépcső alatti megoldások

A lépcső alatti teret is praktikusan ki tudjuk használni: ha minden második fokot L alakban továbbfuttatunk a falon, egyedi és harmonikus polcrendszert kapunk, de a lépcsőfokok alját is tárolóvá alakíthatjuk egy ügyes asztalos vagy gipszkartonos segítségével.
Amennyiben a lépcső alatt egy olvasókuckót szeretnénk kialakítani, 2 dolgot is szem előtt kell tartanunk:
– a lépcső alja legyen zárt, így az alatta kialakított olvasózugban nem fog ránk hullani por
– mivel egy kicsi, és viszonylag zárt térről beszélünk, figyeljünk arra, hogy az olvasáshoz elegendő világítással rendelkezzünk!

Lépcsőkorlátok


Nemcsak a lépcső alatti teret, hanem a lépcsőkorlátot is használhatjuk könyvespolcként:

Bútorba épített tárolók


Ha szeretünk az ágyban olvasni, a legpraktikusabb megoldás, ha a könyveket fekvőhelyünk köré, abba épített tárolókban helyezzük el. A matrac alatti épített ágykeret nem csak könyvespolcként funkcionálhat, hanem további praktikus – és tágas rejtekhelyet nyerünk a közrezárt térben kincseinknek, vagy épp ágyneműnknek.
Ágy fejvéget mindenképp praktikus alkalmaznunk, így megóvhatjuk a falat a koszolódástól, de ha a szoba mérete engedi, itt is alakíthatunk ki tárolót! 


Rejtett könyvespolcok

Ha nem szeretnénk, hogy könyveink szem előtt legyenek, legpraktikusabban kihúzható, könnyen áttekinthető, függőleges vagy vízszintes tárolókban rejthetjük el őket. Lehet ez egy tv szekrény alsó fiókja, ágy alatti tároló, vagy épp a nappali bútorban kialakított, kamravasalat elven működő rendszer, könnyen hozzáférhetünk elrejtett könyveinkhez.

 

Gyerekszobai megoldások


Gyerekszobában teljesen más szempontok szerint tároljuk a könyveket. Itt az egyik legfontosabb szempont a biztonság: a könyvespolcok legyenek fixen a falhoz rögzítve, hogy a gyerekek véletlenül se tudják magukra rántani azt. Ugyanebből az okból kifolyólag ne tegyünk a gyerekszobába kicsi gyerek mellé magas polcot, nehogy felmásszanak a magasabb lévő könyvekért. A gyerekek nem a könyv gerince, hanem az előlapja alapján választanak mesét, ezért érdemes a mesekönyveket eszerint elhelyezni.

 

Különleges megoldások


A könyvek tárolására számtalan kreatív megoldás létezik, ügyes szakemberek – asztalos és gipszkartonos segítésgével a lehetőségeknek csak a képzeletünk szab határt!

képek forrása: @pinterest