Konyhasziget – túlgondolt bemutatókonyha vagy praktikus elrendezés?

A konyhaszigetbe TILOS főzőlapot vagy mosogatót elhelyezni – vallja a sokszoros díjnyertes belsőépítész, Georgina Wilson, a Georgina Wilson Associates alapítója és vezetője, aki Sidneyben él, és több mint húsz éve foglalkozik otthonok és üzlethelyiségek belső tereinek tervezésével.
Én – és jópár más lakberendező is – ezzel a kijelentéssel nem értek teljesen egyet – de mindenképp alapvető feltételekhez kötöm az elrendezést.. Részletek a cikkben!

Nemcsak ti, én is szeretem olvasni a lakberendezésssel kapcsolatos cikkeket – érdekel,  más lakberendezők hogyan gondolkodnak bizonyos dolgokról.

A konyhaszigetbe TILOS főzőlapot vagy mosogatót elhelyezni – vallja a sokszoros díjnyertes belsőépítész, Georgina Wilson, a Georgina Wilson Associates alapítója és vezetője, aki Sidneyben él, és több mint húsz éve foglalkozik otthonok és üzlethelyiségek belső tereinek tervezésével.

A szakember sok kis trükköt oszt meg a TikTok-oldalán, az egyik szerint a konyhasziget funkciója az előkészítés, a tálalás, és nem szabad mosogatót vagy főzőlapot elhelyezni benne.

Oké…

Vannak olyan esetek, amikor valóban nem praktikus, ha a konyhaszigetben kapnak helyet ezek a konyhai elemek, de azért közel nem fekete vagy fehér a helyzet, azt kijelenteni, hogy ez egyértelműen hiba – én erős kijelentésnek tartom, még egy többszörös díjnyertes, 20 éves tapasztalattal rendelkező szakembertől is..

Mik azok a helyzetek,
amikor valóban semmi esetre se tegyünk mosogatót vagy főzőlapot a konyhaszigetbe!

  • Ha a szigetünk nem mélyebb 60 cm-nél! A tér közepén egy maximum 60cm mély konyhasziget valóban alkalmatlan arra, hogy a fenti funkciókat ide telepítsük. Határozottan balesetveszélyes, ha az edények a forró ételekkel ennyire közel vannak a bútor széléhez, könnyen leverhetjük őket. A fröccsenés pedig nem csak a készülő ételek esetében kellemetlen, hanem a mosogató esetén is – a vizes padló sem a legbiztonságosabb közlekedési útvonal..
  • Ugyanez a helyzet, ha a szigetünk nem szélesebb, mint 120 cm! Ha a főzőlap mellett nem tudunk mindkét oldalt minimum 30-30 cm munkafelületet hagyni (a 30 cm nagyon a minimum, lehetőség szerint 60-60 cm alá csak végszükség esetén menjünk), keressünk más megoldást! Számoljunk azzal is, hogy ha mosogatót helyezzük ide, a mosogatógépnek is helyet kell kapnia a szigetben, ami szintén minimum 45- 60 cm-t igényel!
  • Ha a konyhasziget térelválasztó, és közvetlenül mellette / mögötte egy kanapé kapott helyet. Senki nem örülne, ha társalgás vagy tv nézés közben hátulról bármi is a nyakába fröccsenne..A képeken is láthatjátok, hogy csak az utolsó esetben tettek egy mosogatót a szigetbe, de itt sem 60cm a bútor mélysége!

Miért tartom jó dolognak, ha a  konyhaszigetben van a mosogató vagy a főzőlap?

Konyhatechnológiai szempontból:

Bár Georgina a konyhasziget előkészítő és tálaló funkcióját hangsúlyozza, véleményem szerint nem praktikus, ha csak egy helyen van munkafelület a konyhánkban! Nem túl előnyös, ha a fal oldalán az egymás mellett álló elemekben viszonylag szorosan sorakozik a mosogató és a főzőlap, köztük pedig alig van hely. Sokkal hasznosabb, ha az egyik funkciót áthelyezzük a szigetbe, így mindkettő mellett lesz elegendő felületünk, kényelmesen le tudjuk tenni a mosogató mellé a letisztított zöldséget, főzés közben kéznél lehetnek az előkészített hozzávalók, és a kész ételt és könnyen félre tudjuk húzni a főzőlapról.

Szociális szempontból:

  • Főzés közben nem állunk háttal a társaságnak, úgy például a barátoknak készített vacsora közben nem esünk ki a társalgásból.
  • Ha gyermekünk van, szintén hatalmas előny, hogy főzés közben nem háttal állunk neki.

Ha van elég helyünk, hogy min. 90 cm mély és 120 cm széles konyhaszigetet telepítsünk, nyugodtan tervezzük ide a főzőlapot vagy a mosogatót!

Én személy szerint nagyon szeretem a konyhaszigetet funkciókkal ellátni, ezzel egyensúlyt tudunk teremteni a konyhánkban, hiszen nem tolódnak el a funkciók a helyiség egyetlen oldalára. Egyetértek Georginaval abban, hogy a tálalásnak és feldolgozásnak helyet kell biztosítanunk, viszont nem praktikusabb, ha például a zöldséget a főzőlap mellett tudjuk felszeletelni, és anélkül tudjuk a már készülő ételhez adni, hogy egyik pulttól a másikig kelljen vele közlekednünk?

Úgy gondolom, a konyhaszigetnek is, ugyanúgy mint a konyha – és természetesen a lakás – többi részének is a lakók igényeit kell kiszolgálnia, így egy olyan határozott kijelentést, hogy hiba a konyhaszigetbe főzőlapot vagy mosogatót telepíteni, semmi esetre sem tennék.

Van azonban jópár olyan tipp, amit egy konyhasziget vagy konyhapult kialakításánál én fontosnak tartok! Hogy ezek mik, arról a pénteken megjelenő folytatásban olvashattok.

képek forrása: @pinterest