Konyhasziget – túlgondolt bemutatókonyha mosogatóval vagy főzőlappal?

Nemcsak ti, én is szeretem olvasni a lakberendezésssel kapcsolatos cikkeket, néha csak belkattintok és a címszavakat olvasom el, néha jobban elmélyülök benne – érdekel,  más lakberendezők hogyan gondolkodnak bizonyos dolgokról.

A napokban szembejött velem egy cikk, ami olyan lakberendezési megoldásokat  mutat be, amelyek a mindennapi életben nem állják meg a helyüket a szakember szerint.

Ritkán fordul elő velem, de ez a cikk napok óta nem hagy nyugodni, így arra gondoltam, kiírom magamból, és kikérem a véleményeteket is!

A cikkben olyan konyhatervezési “hibákat” vesznek górcső alá, amit  Georgina Wilson sokszoros díjnyertes belsőépítész, a Georgina Wilson Associates alapítója és vezetője fogalmaz meg.

Az egyik szerint a konyhasziget funkciója az előkészítés, a tálalás, és nem szabad mosogatót vagy főzőlapot elhelyezi benne!

Oké..

Vannak olyan esetek, amikor valóban nem praktikus, ha a konyhaszigetben kapnak helyet ezek a konyhai elemek, de azért közel nem fekete vagy fehér a helyzet, azt kijelenteni, hogy ez egyértelműen hiba, – én erős kijelentésnek tartom, még egy többszörös díjnyertes, 20 éves tapasztalattal rendelkező szakembertől is..

Nézzük, mik azok a helyzetek, amikor valóban semmi esetre se tegyünk mosogatót vagy főzőlapot a konyhaszigetbe!

  • Ha a szigetünk nem mélyebb 60cm-nél! A tér közepén egy maximum 60cm mély konyhasziget valóban alkalmatlan arra, hogy a fenti funkciókat ide telepítsük. Határozottan balesetveszélyes, ha az edények a forró ételekkel ennyire közel vannak a bútor széléhez nemcsak azon az oldalon, ahol főzés közben állunk, könnyen leverhetjük őket. A fröccsenés pedig nem csak a készülő ételek esetében kellemetlen, hanem a mosogató esetén is – a vizes padló sem a legbiztonságosabb közlekedési útvonal..
  • Ugyanez a helyzet, ha a szigetünk nem szélesebb, mint 120 cm! Ha a főzőlap melett nem tudunk mindkét oldalt minimum 30-30 cm munkafelületet hagyni [a 30cm nagyon a minimum, lehetőség szerint 60-60cm alá csak végszükség esetén menjünk], keressünk más megoldást! Számoljunk azzal is, hogy ha mosogatót helyezzük ide, a mosogatógépnek is helyet kapnia a szigetben, ami szintén minimum 45- 60 cm széles helyet igényel!
  • Ha a konyhasziget térelválasztó, és közvetlenül mellette / alatta egy kanapé kapott helyet. Senki nem örülne, ha társalgás vagy tv nézés közben hátulról bármi is a nyakába fröccsenne..A képeken is láthatjátok, hogy csak az utolsó esetben tettek egy mosogatót a szigetbe, de itt sem 60cm mély a sziget!

Miért tartom jó dolognak, ha a  konyhaszigetben van a mosgató vagy a főzőlap?

Konyhatechnológiai szempontból:

  • bár Georgina Wilson is a konyhasziget előkészítő és tálaló funkcióját hangsúlyozza, véleményem szerint nem praktikus,  ha csak egy helyen van mukafelület a konyhákban! Nem túl praktikus, ha a fal mellett álló  elemekben egymás mellett, viszonylag szorosan sorakozik a mosogató és a főzőlap, köztük pedig alig van hely. Sokkal praktikusabb, ha az egyik funkciót áthelyezzük a szigetbe, így mindkettő mellett lesz elegendő felületünk, kényelmesen le tudjuk tenni a mosogató mellé a letisztított zöldséget, főzés közben kéznél lehetnek az előkészített hozzávalók, és a kész ételt és könnyen félre tudjuk húzni a főzőlapról.

Szociális szempontból:

  • főzés közben nem állunk háttal a társaságnak, úgy például a barátoknak készített vacsora közben nem esünk ki a társalgásból.
  • ha gyermekünk van, szintén hatalmas előny, hogy főzés közben nem háttal állunk neki

Ha van elég helyünk, hogy min. 90cm mély és 120 széles konyhaszigetet telepítsünk, nyugodtan tervezzük ide a főzőlapot vagy a mosogatót!

képek forrása: @pinterest