Instagram vs Valóság – Őszre hangolt hálószobák és nappalik

Lehet nekünk is ilyen szobánk? Elleshetjük a trükköket, dekorációs elemeket ezekről a képekről? Elérhetjük, hogy egy fárasztó októberi munkanap végén a lakásba lépve ilyen hangulat fogadjon minket is?
Ha teljesen őszinte akarok lenni, a válszom sajnos NEM …  De mégis miért nem?

Részletek a cikkben –>

 

https://otthonokeskertek.hu/instagram-vs-valosag-oszre-hangolt-haloszobak-es-nappalik/

Lassan egy hónapja a meteorológiai őszben járunk, egyre több évszaknak megfelelő hangulatú és stílusú cikkel találjuk szemben magunkat, a természet is kezd vöröses, sárgás és barnás árnyalatokba öltözni, így mindenkiben egyre erősebb az érzés, hogy jobban az évszakra hangolja lakását.

Ha az instagramot, pinterestet vagy a googlet őszi hangulatú képeket keresve pörgetjük, fantasztikus fotókat találunk, melyeken a fényfüzérek, gyertyák és a lemenő nap sárgás sugarainak köszönhetően meleg fényekben úszó, paplanokkal, plédekkel és növényekkel dekorált szobák tárulnak elénk.

Lehet nekünk is ilyen szobánk? Elleshetjük a trükköket, dekorációs elemeket ezekről a képekről? Elérhetjük, hogy egy fárasztó októberi munkanap végén a lakásba lépve ilyen hangulat fogadjon minket is?
Ha teljesen őszinte akarok lenni, a válszom sajnos NEM …  De mégis miért nem?

GYERTYÁK

Minden fotó fantasztikusan mutat a rengeteg pislákoló gyertyafényben, az amerikai filmekben is mindig ez adja a romantikus hangulatot, de remélem, nem én vagyok az egyetlen, aki nem csak a pillanat varázsát látja, hanem a lángra lobbanó takarókat is…
Néhány gyertya – ami megfelelő alátéten áll biztonságos távolságban a textilektől, könyvektől és szárított virágoktól – természetesen lehet a szobában, de ha szeretnénk az estét valóban nyugodtan, pihenve, egy jó könyvben vagy filmben elmerülve, a párunkkal összebújva tölteni, ne hívjuk ki magunk ellen a sorsot!

FALSZÍNEK

 

Ahhoz, hogy az igazi instagram és pinterest kompatibilis őszi hangulatú szobánk legyen, mindenképp meg kell jelennie a meleg, őszi színeknek a falakon is. A fenti képeken is láthatjátok, mennyire jellemzi már első pillantásra a szobákat az évszak anélkül, hogy a kiegészítőkre (pl. tökök, virágok, díszpárnák) figyelnénk, vagy akár észrevennénk azokat!
Ha tavasszal pasztellszínű tulipáncsokrokkal és dekorációs elemekkel szeretnénk hangultossá tenni lakásunkat, jól gonduljuk meg, mennyire fog az harmonizálni az erős méregzöldre vagy okkersárgára festett falainkkal.
A színek használatáról azonban senkit nem szeretnék lebeszélni, sőt, ha beleásnátok magatokat, hogyan tudjátok harmonikusan, színtípusotoknak megfelelően alkalmazni azokat, mindenképp keressétek fel Lehoczky Léna lakberendező weboldalát, aki ennek a területnek a mestere! Léna kidolgozott egy új lakberendezési elméletet, mely a színekre, a színharmóniákra helyezi a fókuszt.

NÖVÉNYEK

Fantasztikus őszi csokrokkal, levekkel és tökökkel dekorált terek, melyek maximális harmóniában állnak a szoba színeivel. Sehol egy oda nem illő árnyalat. Valljuk be, a valóságban ezt kivitelezni szinte a lehetetlennel vetekszik. Arról nem is beszélve, hogy ahhoz hogy ilyen mennyiségű dekorációt alkalmazzunk, egy elég jelentős összeget kell elköltenünk – és legyen szó dekorációs boltról, webshopról vagy egy bakácsáruházról, hiába töltjük meg a kosarunkat, mégsem tudjuk ezt a hatást elérni otthonunkban. Ha sikerül is egy szobát teljes díszbe öltöztetnünk, a másikba lépve, amire nem fordítottunk akkora keretet, hiányérzet fog minket fogadni, így egy ördögi körforgás részesei leszünk. Ha figyelmbe vesszük, hogy a szeptemberben igazából még a késő nyári napokat éljük, novemberben pedig már a szupermarketeknek köszönhetően „Jingle Bells” és „White Christmas” dallamokat dúdolva a karácsonyra készülünk, a Halloween-ről nem is beszélve, 1 hónap kedvéért ne verjük magunkat feleslegesen hatalmas kiadásokba. A növény- és tökdekorációt használjuk bátran, de ne akarjuk őszi virágba borítani az egész lakást! Válasszunk helyette költséghatékony, de látványos megoldásokat! Mire gondolok? Mutatom!

TEXTILEK

Egy garnitúra őszi színű, pamut vagy flanel ágyneműgarnitúra, egy (mű)szőrme szőnyeg vagy takaró ugyanúgy be tudja csempészni az évszakot lakásunkba, mint a díszpárnák és plédek.
A tipikus őszi színek, mint az okker, a citromsárga, a terrakotta, a barna, a mélyzöld vagy akár a sötétkék mellett nyugodtan alkalmazzunk világos színeket is, de mindenképp meleg árnyalatot válasszunk! Egy bézs színű kötött párna és egy horgolt takaró- ki ne vágyna rá egy esős őszi délutánon?

LEDEK ÉS FÉNYFÜZÉREK

A fényfüzérekkel, led lámpásokkal, látványkandallókkal nem tudunk mellényúlni! Válasszunk mindig meleg vagy természetes fényű terméket, így sokkal barátságosabbá tehetjük a teret. A fényfüzéreket akaszthatjuk könyvespolcokra, ajtókeretre, rögzíthetjük a mennyezetre, vagy elhelyezhetjük őket ablakpárkányon, asztalon vagy épp az ágykereten, de a kisebbeket kellő körültekintéssel akár növényekre is tekerhetjük.
A lámpások led izzóval az igazi gyertyalángot hitelesen imitálhatják, nem mellesleg biztonságosan elhelyezhetjük őket bárhol a hálóban és a nappaliban, akár textilek közvetlen közelében is.

Ha nem rendelkezünk igazi, fatüzelésű kandallóval, de mindig is vágytunk egyre, ma már nagyon jó minőségű, élethű látványkandallókat vásárolhatunk, melyek nemcsak láng effektussal, de a tűzben pattogó fa hanghatásával és fűtési funkcióval is bírnak. Ha nincs helyünk egy beépített típus számára, kisebb, mobil verziót is választhatunk!

Nagy előnye a fényfüzéreknek és a látványkandallóknak, hogy nemcsak az őszi, hanem a téli időszakban is tökéletes dekorációs elemek, így közel fél éven át díszíthetik otthonunkat!

Instagram vs valóság? Lehet nekünk is ilyen szobánk? Elleshetjük a trükköket, dekorációs elemeket ezekről a képekről? Elérhetjük, hogy egy fárasztó októberi munkanap végén a lakásba lépve ilyen hangulat fogadjon minket is?

Ha teljesen őszinte akarok lenni, a válaszom sajnos még mindig NEM …  Viszont ne adjuk fel a reményt, a képek tökéletes inspirációként szolgálnak ahhoz, hogy egy egyedi, saját otthonunkra szabott őszi hangulatot teremtsünk!

 

képek forrása: @pinterest