Industriofil

Industriofil

Gondolom sokan felkapják a fejüket a szó hallatán, hiszen két olyan szóból olvadt össze, melyek szöges ellentétei egymásnak.. Industrial és Biofil. A két irányzat annyira eltér egymásól, hogy akár oximoronnak is tekinthetnénk a két szó egymás mellett – sőt egybeolvasztott szerepeltetését, én mégis úgy érzem, megállja a helyét. De nézzünk kicsit a nevek mögé… Mit is jelentenek, mit is takarnak a kifejezések?

Industrial és Biofil stílus keveréke

Amikor két ellentétes dolog házasságából valami igazán különleges születik…

INDUSTRIAL

Indusztriális, ipari stílus. A legtöbb esetben a loft lakásokra asszociálunk, amerikai nagyvárosok elhagyatott gyárépületeiben kialakított művészlakások hatalmas belmagasságokkal, óriási, fém, osztott ablakokkal, egybefüggő terekkel. A stílus valóban innen ered, megtartva ezeknek a lakásoknak a legfőbb karakterjegyeit. Az indusztriális stílusú enteriőrök nyers, befejezetlen hatást mutatnak egy jól megtervezett otthonban. A csöveket, vezetékeket, a falak eredeti minőségét nem rejtik el, sőt, ezeket mindinkább kihangsúlyozzák. A stílus jellemzően laza hatást kelt, mégis maximálisn praktikus. Fő anyagai a nyers beton, a tégla, az újrahasznosított fa, a vas. Természetes textíliákat használ, elsősorban bőrt, színekben pedig a fehér, a fekete, a szürke és a barna visszafogott árnyalatai domiálnak. Kiegészítő, kiemelő színnek gyakran alkalmazza a rozsdabarnát, a tégla árnyalatait, a sárgát, de szinte bármilyen színt használhat- lényeg, hogy takarékosan kell bánni vele!

Ezzel az ipari, nagyvárosi stílussal áll szemben a Biofil design, de mégis, mit is jelent ez a fogalom pontosan?

BIOFIL

Az embernek veleszületett jellemzője a temészethez való kötődés. Bizonyított tény, hogy természet jelenlét csökkenti a stresszt, javítja a kognitív és kreatív képsségeket illetve a közérzetet. A természet – ember – épített környezet hármasa nagyon fontos lett napjainkban. Irodai környezetben a biofil design megjelenése segíti a munkahelyi stressz csökkentését, így növekszik a produktivitás, erősödik a regenerálódás, és javul a közösségi érzés.

A biofil design azonban nemcsak az élő növények, fák, dísznövények, élő falak és mennyezetek alkalmazását jelenti, ugyanúgy  ide tartoznak a természet színei, formái, a minták, a kontúrok, a motívumok, akárcsak a fény és a levegő. A fény alatt természetesen nem csak a napfényt és  mesterséges világítást értjük, ide tartozik a tűz, a gyertyafény, de még a holdfény is. Textilek terén a len, a bőr  dominálnak, azok az anyagok melyek a természetben is előfordulnak.

Hogyan kapcsolható össze ez a két, ennyire ellentétes irányzat a lakberendezésben?

 

Milyen is az Industriofil stílus?

Elsősorban harmonikus. Ötvözi azokat az elemeket mindkét irányzatból, melyek jól megférnek egymás mellett.

De mégis mik ezek a stílusjegyek?

 

  • Színek terén az indusztriális stílusra jellemző monokróm színek dominálnak: fekete nyílászárók, melyek már nem feltétlenül fémből készülnek, a természetesebb hatás érdekében a fa alkalmazása is egyre gyakoribb.
  • Megjelennek a téglafalak terrakotta és fehér színben is – ami akár egy elhagyatott, növényekkel benőtt régi épület képét is elénk idézheti.
  • A falak színe többnyire fehér, a pasztell színeket, például a bézst nem alkalmazza.
  • a függőleges felületeket élő növényfalakkal, mohákkal, zuzmókkal dekorálja, melyeknek tökéletes kiegészítői a lamellák, melyek a természetben is eőforduló színekben jelennek meg.
  • Bútorok területén és a természetes anyagok dominálnak, de ezek mellett fontos szeepe van a fekete fémnek is.
  • Textilek, szövetek terén a természetes anyagok jelennek meg, kényelmes puha felületek, a szürke mellett meleg színek: a zöld és a sárga árnyalatai jelennek meg.
  • Természetesen elengedhetetlenek a nagy egybenyitott terek, a közösségi zóna semmiképp nem osztott, a konyha, az étkező és a nappali egy egységet alkot.
  • A nagy terekben hatalmas cserepes növények is helyet kapnak, melyek a széles, magas ablakokon, kertre – teraszra – erkélyre nyíló teraszajtókon keresztül rengeteg fényt kapnak.

Kizárja egymást az indusztriális és a biofil design? Szerintem egyáltalán nem… Megférnek egymás mellett? Határozottan állítom, hogy igen!

Érdemes őket keverni, és létrehozni az Industriofil stílust?

Ha figyelünk az arányokra, arra, hogy mindkét irányzatból azokat az elemeket használjuk, amik erősítik egymást, nem pedig elutasítják, garantálom, hogy egy harmonikus, egyedi, otthonos, természetközeli soft – indusztriális otthont alkothatunk!