Így lesz tökéletes az ünnepi dekoráció!

Mivel december 3-án meggyújtjuk az első gyertyát az Adventi koszorún, már egyre több és több ünnepi dekoráció kerül elő, lassan díszíteni kezdjük otthonunkat. A boltokat járva milliónyi dísszel találjuk szembe magunkat, és ember legyen a talpán, aki nem csábul el minden évben egy-egy különleges darab láttán. Készletünk évről évre bővül, színesedik,  az új szerzeményekkel hazaérve azonban sokszor elbizonytalanodunk, mert a sok apró, külön-külön gyönyörű csecsebecse együtt ünnepi helyett  kissé kaotikussá varázsolja otthonunkat.

Mégis hogy tudjuk elkerülni, hogy ebbe a hibába essünk?

A varázsszó: HARMÓNIA

 

Semmi gond nincs azzal, ha az ember szeret évről évre újabb és újabb karácsonyi díszeket vásárolni, hiszen ez már az ünnepi hangolódás része, ahhoz azonban, hogy a végeredmény harmonikus és ünnepi legyen, fontos, hogy tudatosan alakítsuk a dekorációnkat! Fanatikus felhalmozóknak azt javaslom, hogy ne akarjanak mindent egyszerre kihelyezni otthonukba, az egymással összeillő elemeket próbáljuk csoportosítani, és teremtsenek évről évre más és más stílus az ünnepi időszakban. A legfontosabb szempont, ami alapján el tudjuk dönteni, mi mivel fog jól mutatni, az a színharmónia.

A színeknek különböző hatása és jelentése van, amivel befolyásolni tudjuk az ünnepi hangulatot. Fontos, hogy a dekoráció színe illeszkedjen otthonunk palettájába. Nem kell egyetlen színre korlátoznunk a karácsonyi díszeket, de nagyon fontos, hogy ne essünk túlzásba az árnyalatok terén, és a kiválasztott színek egységes képet alkossanak. Igyekezzünk a 60-30-10 arányt megtartani. Figyeljünk arra, hogy legkisebb mennyiségben megjelenő szín legyen a legélénkebb, így nem lesz zavaró az összhatás.

Íme néhány tipp, amivel biztosan nem foghatunk mellé!

KLASSZIKUS KARÁCSONYI SZÍNEK

Azok, akik a klasszikus,az amerikai filmekben is domináló karácsonyi hangulatot keresik, mindenképp az alábbi színekkel díszítsenek! A vörös, a zöld és az arany hármasa bármilyen közegben a karácsonyt juttatja eszünkbe, otthonos, meleg enteriőrt teremthetünk vele.

FÖLDSZÍNEK

A klasszikus,  családi otthon hangulatát mindig is a földszínekkel volt a legegyszerűbb elérni, így bátran alkalmazzuk ezeket, ha ebbe az irányba szeretnénk vinni a dekorációnkat. A sötétebb tónusoknak köszönetően még jobban tudjuk fokozni a melegség érzetét – figyeljünk arra is, hogy a karácsonyi fények se hideg árnyalatúak legyenek otthonunkban!

A ZÖLD ÉS ÁRNYALATAI

Ha kicsit bátrabban szeretnénk bánni a színekkel, de mégis maradnánk a klasszikus vonalon, alkalmazzunk a zöld színt főszínként! Halványabb, természetközelibb árnyalata lehet az alapszínünk, amit élénkebb színekkel egészítünk ki, vagy választhatunk egy erősebb zöldet is, emellé azonban kissé visszafogottabb árnyalatokat válasszunk: fehér, szürke bézs, az arany mind remek választás.

FEHÉR, BARNA, BÉZS ÉS EGY KIS CSILLOGÁS

Ha a letisztultság hívei vagyunk és kizárólag világos földszíneket szeretnénk használni, a textúrákkal játszva könnyen elérhetjük az ünnepi hangulatot, matt és fényes, glitteres vagy átlátszó díszek együtt kellemes, nyugtató környezetet fognak teremteni.

FAGYOT IDÉZŐ KÉK

Mivel a kék egy alapvetően hideg szín, érdemes  mindenképp hideg fényekkel kombináljuk. Nagyon jól mutat a szürke, az ezüst árnyalataival, de feketével, arannyal is nyugodtan kombinálhatjuk.

PASZTELL RAGYOGÁS

Azok számára, akik a visszafogott elegancia hívei az ünnepek alatt is, a pasztell színű dekoráció a tökéletes választás. Legszebb összhatást műhóval borított fenyővel érhetjük el, de a természetes zöld fán is ugyanúgy érvényesül a stílus.

FEKETE ÉS LILA

Bár a lila a klasszikus karácsonyi díszek színei közt megtalálható- gondoljunk csak az adventi koszorúra, manapság kevesebbet használjuk az ünnepi dekorációban. Hideg színekkel, a lila,  a padlizsán, a halványkék a szürke kombinációja nagyon elegáns lehet.

A fekete szín dominanciáját fehérrel és hideg fényekkel kombinálva erősíteni, földszínekkel és meleg fényekkel lágyítani tudjuk.

Fontos, hogy a karácsonyi dekoráció során ne kizárólag a fára gondoljunk, a lényeg az összhang és a harmónia, így próbáljuk minél több helyre – nappali textil kiegészítői, étkezőben például  a szalvéta színe, adventi koszorú, kopogtató, …- becsempészni a kiválasztott színeket!

 

képek forrása: pinterest