Így lesz különleges a konyhaszigeted!

Otthonok és kertek magazin megjelenés:

A konyhasziget egy praktikus eleme lakásunknak, amivel méretétől függően rengeteg extra tárolóra és munkafelületre tehetünk szert. Arról már olvashattatok, hogy mire kell figyelni, ha a főzőlapot vagy a mosogatót ide szeretnénk elhelyezni, de hogy lesz különleges a konyhasziget megjelenése?

Praktikum és design… Ha ennek a két elemnek  megtaláljuk az egyensúlyát, biztosak lehetünk benne, hogy egy látványos és jól használható bútort fogunk kapni.

Konyhasziget reggelizőpulttal

Ha letisztult bútort szereténk, akkor ne osszuk meg a konyhasziget munkafelületét sem színben, sem anyagban, sem pedig térben. Sokkal tágasabb hatást kelt, és az egész felület egyben sokkal praktikusabban kihasználható. Világos színnel optikailag nagyíthatjuk a teret annak ellenére is, ha a bútorunk egy nagyobb méretű, robusztus darab.

Ha meg szerint osztani a pultot színben és anyagban, azzal esztétikusan és praktikusan ketté tudjuk választani a konyhai munkafelület és reggelizőpult funkciót anélkül, hogy egyiket magasabbra helyeznénk, így a homogén felülethez hasonlóan teljes terjedelemben tudjuk azt használni.

 

Ha szeretnénk térben is elkülöníteni az elemeket, megtehetjük úgy, hogy

 

az étkező részt minimális mértékben, általában 4-5cm-rel megemeljük

az étkező részt minimális mértékben, általában  maximum 4-5cm-rel lesüllyesztjük

Fontosnak tartom, hogy ha szép és harmonikus konyhaszigetet szeretnénk, ezt a magasságot semmikép ne vigyük le 10-15 cm-rel mélyebbre, amennyiben az étkezőpultot kizárólag a sziget köré vagy elé, körülbelül 30 cm szélesen tervezzük. Gondoljunk csak bele, ezzel a magassággal azt érjük el, hogy a pult és az azonn lévő edények oldala lesznek szemmagasságban étkezés közben. Mintha a felnőttek közt egy gyerekasztalnál kapnánk helyet. Nem túl optimális…

Mikor tehetünk mégis kivételt? Amennyiben a sziget előtt és mellett futó pult étkezőasztalban folytatódik, vagy a reggelizőrész minimum 60 cm széles, nyugodtan alkalmazzuk ezt a magasságot!

Magasabb pult mellé természetesen magasabb bárszék kell! Szabály, hogy a szék és az asztal lap között min. 20-25 cm távolság legyen!

Választhatunk reggelizőpultnak a hagyományos formától eltérő megoldást is, a helyiség kínálta lehetőségeket kiaknázva bátran játszhatunk a formákkal – lényeg, hogy a pult praktikus és jól kihasználható legyen. A design soha ne menjen a funkció rovására!

Ha étkezőasztallal akarjuk kombinálni a szigetünket, nem kell feltétlenül a szabvány asztalmagassághoz ragaszkodnunk- a reggelizőpulthoz hasonlóan  egy szintbe hozhatjuk a 2 elemet, amit a különböző anyagok használatával optikailag el tudunk választani egymástól. Figyeljünk arra, hogy a körülbelül 90 cm magasságú pultok esetén ne hagyományos bárszéket válasszunk, mivel ezek túl magasak lesznek, keressünk olyan típust, aminek ülőfelületet 60-63 cm magasságban van, vagy állítható magasságú.

A konyhasziget és reggelizőpult / étkező funkció kombinációjának lehetőségeit alaposan kielemeztük, de természetesen több lehetőség is rejlik ebben a bútorban!

Konyhasziget reggelizőpulttal és nyitott polcokkal

Talán a leggyakoribb kombináció, a tökéletes multifunkciós konyhai bútorelem

Konyhasziget reggelizőpult nélkül, nyitott polcokkal

Ha nem szeretnénk a szigetnél étkezési lehetőséget ülőhelyekkel kialakítani, akkor akár nyitott, akár zárt tárolókat is tervezhetünk a bútornak erre a részére.

Konyhasziget paddal egybeépítve

Ha kicsi a lakásunk, és szeretnénk helyet spórolni az étkezőnél, nagyon praktikus, ha sziget hátoldalát az étkező padjának háttámlájaként használjuk. Arra azonban figyeljünk, hogy ha ilyen közel ülük a pultba épített főzőlaphoz vagy mosogatóhoz, mindenképp vegyünk figyelmbe a minimális méreteket.

Speciális beépített térelválasztó

A hagyományos konyhasziget megoldásoktól kicsit elrugaszkodva építtethetünk a pultba különböző térelválasztókat, fűszertartókat, vagy bármilyen más praktikus tárolót.

Különleges anyagok és formák

A fenti példák mind olyan konyhasziget megoldásokat mutatnak be, amik bármelyik  – konyhasziget beépítésére alkalmas méretű – konyhában megvalósíthatók, amik révén egy nem hétköznapi, mindenképp figyelemfelkeltő konyhát kaphatunk. Jelentősen nagyobb többletkiadással sem kell számolnunk egy egyszerűbb formához képest.

Ha szeretnénk ezeknél extrémebb, különlegesebb konyhaszigetet, amely anyagában és formájában is teljes mértékben rendhagyó, valószínűleg mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk…

képek forrása: @pinterest

Henczi Nóra
Designora Design – www.designora.hu – hello@92.118.24.129