GYIK

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Sokan a mai napig úgy gondolják, hogy a lakberendező szolgáltatást igénybe venni LUXUS. Drága, egyedi bútorok, különleges megoldások, speciális anyagok és a legmodernebb technikai megoldások jelennek meg az emberek lelki szemei előtt, de a lakberendezés nem csak erről szól.

Egy lakberendező rengeteg időt és sok-sok energiát spórolhat meg számodra az álomotthon kialakításában, segít optimálisan kihasználni és a ti igényeitek szerint kialakítani a rendelkezésre álló tereket, olyan praktikus ötletekkel lát el, amik révén hosszú távon sokkal élhetőbb lesz az otthonotok. 

Emellett természetesen segít eligazodni a rengeteg stílus között, megmutatja, mi az ami nem fog együtt jól működni, és mi az, amit nyugodtan kombinálhattok.

Nemcsak a stílus megtalálásában és a berendezés kialakításában segít, hanem ezek alapján kiviteli terveket is készít, megmutatja többek közt, hova érdemes kapcsolót, konnektort és lámpát tenned, hogy a kész lakásban már minden a ti kényelmeteket szolgálja.

Lakberendező megbízásával hosszú távon sokszorosan többet spórolhatsz, mint amennyi a lakberendező megbízási díja.

Mindenkinek, aki ingatlanvásárlás, felújítás, vagy épp építkezés előtt áll. Lehet, hogy nem is fogsz teljes tervezést kérni a lakberendezőtől, elég lesz egy tanácsadás, de már ez is segíteni fog meglátni a kihasználatlan lehetőségeket és az esetleges hibákat, így ezzel a 1,5-2 órás konzultációval is  nagyon sokat nyerhetsz.

Lehetőleg minél előbb.  Már a tervezési fázisban érdemes lakberendező segítségét kérni, aki így az építésszel, a szakági tervezőkkel egyeztetve már az első lépéseknél segíteni tud az álomotthon kialakításában. Ha már ebben a szakaszban- vagy akár a konkrét tervezés eőtt, amikor még csak eldöntöttétek, hogy szeretnétek felújításba kezdeni – kikéred a lakberendező véleményét, elkerülheted a későbbi kompromisszumos megoldásokat.

Úgy gondolom, hogy az első és legfontosabb dolog a szakmaiság mellett szimpátia. Dönthetsz az ország – vagy akár a világ – legjobb lakberendezője mellett, ha nincs meg a szimpátia, nem találjátok meg a közös hangot, nem szívesen engeded be az otthonodba, akkor sajnos nagy valószínűséggel nem fog működni a tervezés sem. A legberendező egy picit pszichológus is, meg kell ismernie téged, a családod, tudnia kell, mik a szokásaitok, milyen tevékenységeket végeztek otthon,  hogy zajlik a napi rutinotok, és ehhez feltétlenül szükséges a bizalom. Fotókat fog készíteni a lakásodról, amit természetesen nem adhat ki harmadik személynek, csak a te engedélyeddel tehet közzé.

A szakmai felkészültség is nagyon fontos, a legfontosabb, ezt azonban sajnos laikusként nagyon nehezen tudod ellenőrizni. 

Szintén elengedhetetlen, hogy a stílus, amiben az otthonod szeretnéd újratervezni, közel álljon a lakberendeződhöz is, hiszen csak így tud hitelesen segíteni neked. Nagyon sok lakberendező konkrétan elhatárolódik bizonyos stílusoktól, de a weblapját, a közösségi oldalait végignézve úgyis látni fogod a munkáit, és nem találsz köztük olyan terveket, cikkeket, bármilyen bejegyzést, ami a választott stílusodhoz közel áll, úgysem őt fogod választani.

Személyes vagy online tervezést szeretnél? Ha igényled a személyes kapcsolattartást, akkor mindenképp érdemes megnézned, vállal-e munkát a lakberendező a ti vidéketeken is. Ha kicsit távolabb van tőled, akkor számolnod kell a személyes egyeztetések során az utiköltségével is.

 

Ez egy nagyon nehéz kérdés… 
Természetesen szakmailag felkészült, ez alapvető. Ismerje a különböző kapcsolódó szakterületeket, és merjen kérdezni az adott szakemberektől, ha olyan területre lép.  
Kreatív… Fontos, hogy lássa meg a lehetőségeket az otthonodba, tegyen olyan javaslatokat is, amik neked esetleg eszedbe sem jutottak, de jó megoldások.
Rugalmas  a tervezés során a megrendelők sokszor az eredeti tervekkel szöges ellentétben álló elképzelés felé indulnak, amit a lakberendeződnek koordinálnia, irányatni kell.
Őszinte – ha van egy ötleted, amit mindeképp szeretnél megvalósítani, de pl. ergonómiailag nem feltétlenül engedi meg az otthonod, akkor ne engedje, hogy rossz döntést hozz. Stílus terén egy picit rugalmasabb ez a kérdés, hiszen ha ragaszkodsz valamihez (egy tárgyhoz, egy színhez,..) ami nem feltétlenül illik a térbe, meg kell próbálnia beleilleszteni azt úgy, hogy működőképes legyen – hiszen a te otthonodról beszélünk, és ha neked tetszik – meg kell próbálni megoldást találni.

A lakberendező feladatai a megbízástól függnek..

Teljesen más feladatai vannak egy látványtervezés, egy alaprajz tervezés vagy épp egy teljes kaberendezési tervezés esetén, külön megállapodtok arról hogy segítse -e e kivitelezést, egyeztessen-e a kivitelezőkkel.

Az online és a személyes tanácsadás folyamata nagyon hasonló. Mindkét esetben a szolgáltatás megrendelését követően fogok előzetesen anyagokat kérni, hogy a maga a tanácsadás időtartama ne ezzel teljen el. Miket szoktam előre kérni? Alaprajzot, fotókat, egy rövid leírást, hogy mi a problémád az adott térrel, mi okoz nehézséget, mi hiányzik belőle, mi az, amit szeretnél viszontlátni benn. Esetleg néhány inspirációs képet, hogy mi az elképzelésed.  Ezek alapján már felkészülten tudok érkezni a megbeszélésünkre.

A tervezés menete szintén függ attól, hogy mit tartalmaz a megrendelt csomag. Néhány lépésben megpróbálom összefoglalni, én hogy szoktam dolgozni: (a folyamat természetesen sokszor teljesen eltér  ettől, mivel minden egyes tervezé más a megrendelők igényei miatt)

1. A legelső lépés mindig az ajánlatkérés. Ehhez már elég sok adatot el szoktam kérni, szinte mindent, ami egy tanácsadás előtt, így pontos ajánlatot tudok neked küldeni.

2. Ezt követően küldök neked egy részletes ajánlatot, amiben az összes szolgáltatásom szerepel, amit az adott problémádra ajánlani tudok.

3. Ha az ajánlatom megfelelőnek találod, vagy kiválasztod a konkrét csomagot.
Ha személyre szabott tervezést vagy a teljes lekaberendezési csomagot választod, még a megbízás előtt tartunk egy egyeztetést, ahol pontosan felmérjük az igényeidet, hogy milyen kiviteli terveket szeretnél,… Ezt követően írok egy konkrét ajánlatot, ami már tartalmazza a fizetési feltételeket, a tervezett határidőket is.

4. Ha elfogadod a konkrét ajánlatot, akkor 30% előleg kifizetését követően elkezdjük a tervezést.
Ha valami miatt mégsem kezdenénk el a közös munkát, az első személyes egyeztetés tanácsadásnak fog minősülni, és ennek a díját fogom elkérni.

5. A tervezés során felszerkesztem az eredeti, méretezett, építészeti jellegű alaprajzot, majd a a megbeszéltek szerint berendezési vázlatot  [max 3] készítek neked. A tervezés során fontosnak tartom a folyamatos kapcsolattartást, így tudunk hatékonyan együtt dolgozni.

6. Késztek egy általános moodboardot a stílusról, amit szeretnél viszontlátni az otthonodban.

7. A berendezési terveket nem csak alaprajzon nézetben kapod meg, hanem munkaközi látványtervek is készülnek az adott stílusban a helyiségekről.

8. Ezek alapján jutunk el a végleges, méretezett alaprajzig.

Ha berendezési tervet kértél, akkor itt fogom elküldeni neked a teljes dokumnetációt, és ezt követően fogom kérni a fennmaradó összeget.

Ha kiviteli terveket is kértél:

Ebben az esetben a végeleges berendezési terv kialakításakor kérni fogom a teljes tervezési díj 40%-át, és elkezdem a kiviteli tervek elkészítését. Ha ezek is kész vannak,  és a teljes dokumentáció elkészült, átadom ezeket, és a fennmaradó 30%  kifizetése ezt követően történik.

A szolgáltatások oldalon találsz árakat, de ezek minden esetben csak irányárak (kivétel a tanácsadás) mivel minden trvezés, minden alaprajz más és más, ezért az ajánlatok minden esetben személyre szabottak.

Az egyes szolgáltatások mellett is találsz tájékoztató jellegű árakat, de pontos, személyre szabott árakat csak a személyre szabott ajánlat során fogsz kapni. Az ajánlatkérés semmire nem kötelez, az ahhoz kért és kapott információkat bizalmasan kezelem.

A fizetés szolgáltatásfüggő.

Látványtervezés, berendezési terv, alaprajz átnézése- módosítási javaslatok esetén 30% előleg fizetése után a fennmaradó összeget a tervek átadása után kell fizetni.

Online tanácsadás, és ajándékutalvány vásárlása esetén előre kell fizetni, személyes tanácsadás esetén helyszínen.

Komplex tervezés esetén a fizetés 3 ütemben történik: 30% előleg, 40% a kiviteli tervek kidolgozása előtt, 30% a dokumentáció átadásakor.

Természetesen van lehetőség erre is, nagyon sokszor kértek csak egy konyha, fürdőszoba vagy épp gyerekszoba felújítása esetén segítséget.

Igen, a szolgáltatások közt megtalálod a látványtervezés csomagot is.

A tervezés időtartama is változó, nnagyon sok tényezőtől függ. A Sweet home – teljes lakberebdezési tervezés esetén kb. 100nm esetén 8 – 10 hetet szoktam megjelölni, ez lhet ennél kevesebb és több is, attól függően, mennyire tudunk jól együtt dolgozni, mennyire gyors, rugalmas és egyértelmű a kommunikáció köztünk, illetve hogy az egyes elképzeléskre, tervekre mennyire gyorsan és mennyire konkrétan kapok válaszokat.

Elsősorban a nyugati régióban: Zala, Vas, Somogy, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében, a Balatonparton, de gyakran tervezek Pest megyében és Budapesten is.

A látványtervek a megrendelő igényei szerint készülnek. Ha nem kérsz konkrét bútor és burkolat ajánlást, akkor a tervekhez felhasznált anyagok esetén nem fogom ellenőrizni, hogy az adott anyagok és bútorok jelenleg elérhetők-e kereskedelmi forgalomban, vagy esetleg már kifutó termékek. Ha szeretnéd, hogy a tervek ne “csak” látványtervek legyenek, hanem konkrét anyagokat és termékeket tartalmazzanak, akkor az ajánlatot eszerint kell kérned (rá fogok kérdezni) és ez esetben konkrét bevásárló listát fogok küldeni a termékekhez.

Ha nem vagy vizuális típus, és nem tudod elképzelni, konkrétan hogy fog kinézni a valóságban az, ami a fejedben már összeállt, akkor a látványterv ebben hatalmas segítséget nyújt.

Ha például nem tudsz 2 bútorfront vagy padlóburkolat közt választani, nem tudod, melyik lenne jobb, a látványterv segít. 

Sokszor én sem adok konkrét választ, hogy melyik burkolatot ajánlanám inkább, míg nem láttam, nem tudtam megmutatni látványterven az alternatívákat.

Igen, valóban léteznek ilyen tervek is, ezeket nem lakberendezők, hanem látványtervezők készítik. A lakberendezők is készítenek fotorealisztikus látányterveket, de ezek mégsem olyan minőségűek, mint egy látványtervező munkája. 
Mivel ezeknek a látványterveknek külön díja van, én azt szoktam javasolni, hogy abban az esetben kérj ilyen képeket, ha például el szeretnél adni egy felújítandó lakást, és szeretnéd megmutatni, mit lehet kihozni belőle. Ha saját célra szeretnéd, akkor a te döntésed, hogy az összeget a felújításra, vagy a professzionális látványtervre költöd.

Szintén többtényezős az ár megállapítsa: milyen funkciójú helyiségről van szó, vannak-e különleges építészeti megoldások, pl. látszó gerendák, különleges ablakok, bútorok, tetőtéri helyiségről van-e szó…

Egy 12nm-es szoba esetén átlagosan 80.000.- Ft-tal, egy amerikai konyhás nappali esetén 200.000 Ft-tal kell számolni. Ezeket a terveket nem én készítem, hanem egy együttműködő partnerem, így az árak ebben az esetben is csak tájékoztató jellegűek, konkrét árat a látványtervezőnek elküldött dokumentáció alapján tudnk kérni.