Gyerekszoba tervezés tudatosan

Gyerekszoba tervezés, avagy hogyan tudunk egy tudatosan berendezett, praktikus és korosztályos igényekhez könnyen alakítható gyerekszobát kialakítani.

Sokan a mai napig úgy gondolják, hogy a lakberendező szolgáltatást igénybe venni LUXUS. Drága, egyedi bútorok, különleges megoldások, speciális anyagok és a legmodernebb technikai megoldások jelennek meg az emberek lelki szemei előtt, de a lakberendezés nem csak erről szól.

Én saját tapasztalataim alapján 2 csoportba sorolom a megrendelőket:

– akik valóban luxust és egyedit keresik – és anyagi korlátok nem akadályozzák őket.

– illetve akik költséghatékony megoldást szeretnének; praktikus és esztétikus berendezést,  szeretnék a maximumot kihozni egy szerényebb költségvetéssel is. Például megvásárolnak egy felújítandó lakást vagy családi házat, aminek a mérete négyzetméterben megfelelő, de az elrendezése nem az ő életvitelüket szolgálja, sok a felesleges kihasználatlan tér.

 

De nézzünk egy konkrét példát!

A képen egy kockaház alaprajzát látjátok.

A fiatal pár azzal a kéréssel keresett meg, hogy segítsek a nagyobb szobát berendezni úgy, hogy abba a későbbiekben a kisfiuk mellé valószínűleg fog egy kistestvér is érkezni. A nagyobb szoba több, mint 20nm, a kisebb pedig 16 nm feletti alapterületű.. Jól látszik, hogy a lakásban nincsen sok tárolási lehetőség, és ezért – bár nem ez volt a kérés – azt javasoltam, cseréljük meg a két szoba funkcióját, mivel a 16 nm tudatos tervezéssel bőven elég lesz két gyermek számára, a szülői hálóból pedig az ablak vonalában egy pengefallal válasszunk le egy walk-in gardróbot, így a kényelmes méretű szobák mellett rengeteg tárolóhelyet is nyerünk. Természetesen elfogadták a javaslatot. Itt látszik, hogy a lakberendezés nem luxus, igenis megfizethető szolgáltatás, és egy praktikus megoldással hosszú távon milyen sokat nyerhetünk. Ez az eset nagyon jól megmutatja, mennyivel többet nyer az ember hosszú távon a lakberendező segítségével, mint amennyibe maga a szolgáltatás kerül.

Úgy gondolom, hogy legtöbb esetben a konyha és a fürdőszoba kapja a legnagyobb figyelmet, mivel ez az a két terület, ahol a legfontosabb a pontos tervezés, hiszen egy jó tervezést követően 10-15, vagy akár 20 évig is használhatjuk ezeket nagyobb átalakítás nélkül. A gyerekszoba viszont elég speciális terület, hiszen ez alatt az idő alatt jópár olyan korszakon megy át gyermekünk – és vele együtt a helyiség is, ami kisebb- nagyobb átalakításokat igényel…

Az első korszak a csecsemőkor, amihez a szobát nagy valószínűséggel már akkor kialakítjuk, amikor gyermekünk még pocaklakó. Amire itt szükségünk lesz az egy rácsos ágy, egy pelenkázó, egy komód, egy fotel anyának, esetleg egy heverő az esetleges éjszakázásokhoz, illetve helyi világítás.  Azt, hogy maga a szoba milyen stílust fog kapni, elsősorban itt még az édesanyja ízlése fogja meghatározni.

Itt szeretném pár szóban megemlíteni a bézs anyákat, akik az első képen látható bézs-pasztell színeket engednek csak be a szobába. Velük szemben állak azok az anyák, akik egy vidám, színes gyerekszobát szeretnének. Sokan elítélik a bézs anyákat arra hivatkozva, hogy kevés inger éri így a gyermeket, a másik szoba esetén pedig a túl sok szokott a kritika oka lenni, mivel a sok erős szín zavaró lehet a pihenésben. Igazából egyikre sem mondhatjuk, hogy jó vagy rossz megoldás, hisz nem vagyunk egyformák, és míg az első verzió egy letisztultabb, elegánsabb megjelenésű szoba, addig a másik egy hagyományos értelemben vett igazi gyerekszoba.

Én személy szerint azt javaslom, hogy az erős színeket inkább csak kiegészítők, textilek terén, esetleg egy kiemelt falon vigyük be a szobába, így könnyebben variálható lesz a helyiség.

Ahogy nő a gyermekünk, úgy fog változni a szoba berendezése is. Kikerül a rácsos ágy, a pelenkázó, helyette helyet kell találnunk egy heverőnek, rengeteg játéknak és plüssnek, esetleg egy kis kézműves asztalnak, és emelett még fontos, hogy maradjon tér a szobában a játék számára is. Ha van rá lehetőségünk, érdemes olyan ágyat választani, amiben szükség esetén ott tudunk aludni a kicsi mellett, például ha beteg. Sok esetben vagy az óvodás korban ebben az életszakaszban érkezik kistestvér, ezért ha ez tervben van, ezzel is feltétlenül számoljunk.

Kisiskolásként az ágy mérete valószínűleg megint nőni fog, a játékok egy részének helyét átveszik a tan- és írószerek, az iskolai eszközök, bekerül egy íróasztal a szobába. Az asztal elhelyezésénél nagyon fontos a megfelelő világítás, alsós gyermek esetén pedig próbáljuk úgy elhelyezni azt, hogy ne szembe kerüljön az ablakkal, mivel a figyelem fenntartása ebben a korban amúgy is egy nehéz feladat, ne tegyük ki tanulás közben extra ingereknek gyermekünket.

Ahogy belép a következő korszakba a gyermekünk, egyre inkább igényelni fogja a privát szférát, szeretné a szülőket kicsit kicsit kizárni az ő saját birodalmából, ahova áthívhatja a haverokat, barátnőket, esetleg néha itt is alszanak. Az íróasztal, a számítógép mellett legtöbbször ebben a korban kerül be a tv a szobába, és a hobbiknak, vagy az ahhoz tartozó eszközöknek is kell helyet biztosítani.

Sok esetben a fiatalok még egyetem alatt is, sőt azt követően is szülői házban maradnak, hiszen egy saját otthon megteremtése nem kis feladat. Ebben az esetben pedig az egykori babaszoba itt már lehet, hogy épp egy fiatal pár első közös otthonát fogja jelenteni, ami 2 felnőtt ember kiszolgálását jelenti: még több tárolóval, általában még nagyobb ággyal jár…

El is telt az a bizonyos 15-20 év, ami alatt a lakás más részeihez érdemben lehet, hogy még nem kellett hozzányúlni, mindeközben a gyerekszoba 5 különböző, életszakaszt próbált kiszolgálni, melyek kisebb- nagyobb változással jártak. Ha szeretnénk ezeket az átrendezéseket viszonylag olcsón, a szobán keresztül-kasul haladó hosszabbítók, vagy épp villanyszerelés miatti komplett rombolás nélkül megúszni, érdemes az említett életszakaszok szerint előre megtervezni, alaprajzon berendezni a szobát, különösen odafigyelve a konnektorokra, villanykapcsolókra, a világításra, a tv kiállásra. Ha van rá lehetőség, akkor már az ingatlan tervezésekor érdemes még a nyílászárók elhelyezését is úgy alakítani, hogy a szoba a későbbiekben is könnyen bútorozható legyen.

De nézzünk erre is egy konkrét példát!

A képen látható 13nm-es szoba egy még pocaklakó kisfiú birodalmának legelső vázlata, ahol a korábban említett lépéseket figyelembe véve alakítjuk ki a berendezést.A babaszobában a rácsos ágy és a pelenkázó egymás mellett a szoba olyan részén kapott helyet, ahol, ha éjszaka a szülők belépnek a szobába, a folyosóóról beszűrődő fény nem fogja megzavarni a picit az alvásban. A tv körüli boltíves előtétfal funkciója, hogy megossza a teret, és az ajtónyitás esetén véletlenül se ütközzön az a bútornak, így a szobába lépve nem is látunk be a tv mögé. Bár első körben még valószínűleg nem lesz itt a készülék, de addig is esztétikus részét képezi a szobának a kialakítás.

A következő képen már a kisiskolás szobát látjuk, heverővel, íróasztallal, babzsákfotellel olvasáshoz vagy x-boxozáshoz.

A harmadik kép pedig a tini, vagy a fiatal felnőtt szoba elrendezése, amiben rengeteg tároló, franciaágy, íróasztal és tv is helyet kapott.

 

Megoszlanak a vélemények arról, hogy lakáson belül hol legyen a gyerekszoba. Sokan azt preferálják, ha a szoba minél közelebb van a szülőkéhez, ahogy az első képen is láthatjátok. Itt a későbbieket tekintve nagyon hasznos, hogy 2 fürdőszoba van egymás mellett, hiszen sokan tudjuk, hogy egy kamasz mennyi időt képes eltölteni ebben a helyiségben…

A második képen viszont a 2 szoba a lakás 2, szinte ellentétes sarkában kapott helyet, saját fürdőszobával. Én személy szerint az utóbbi verziót részesítem előnyben, ha van lehetőség erre a kialakításra, mivel a kisgyermekhez jó esetben 2-3, maximum 5 évig kell rendszeresen ingázni éjjelente, és a távolabb fekvő szoba miatti extra 10-15 lépés meg fogja hálálni magát akkor, amikor gyermekünk belép a kamaszkorba, esténként hangosan zenét hallgatna, vagy épp áth ívja a haverokat, mi pedig pihenni szeretnénk.

Szeretnék 1-2 olyan megoldást mutatni nektek, amik nem feltétlenül hibák, de én nem ajánlom őket.

Az első ilyen a bal oldalon látható babaszoba elrendezés, amit tervezéshez kaptam inspirációs fotóként a megbízótól.

Pinteresten nagyon jól mutat a kép, viszont a 45°-ban a sarokba helyezett babaágyat minden alkalommal mozgatni kell majd, ha takarítani szeretnénk mögötte, arról nem is beszélve, ha az éjszaka közepén beesik mögé gyermekünk cumija vagy kedvenc alvókája. Szintén nem szerencsés ilyen nagy üvegfelület elé tenni a babaágyat, nyáron sokkal melegebbnek, télen pedig hidegebbnek érezzük itt a szobát.

A harmadik, nem túl szerencsés megoldás, a végig tükörrel borított gardróbszekrény, mely optikailag ugyan nagyítja a teret, mégis pici megijedhet attól, ahogy a mozgása tükröződik a felületen- szerintem ennyit nem érnek a nyugodt éjszakák…

A következő olyan elem, ami nagyon népszerű, sokan küldik inspirációs képként, mégsem ajánlom abban az esetben, ha korlátozottak a tárolási lehetőségeink, az a házikó formájú szekrény. Rengeteg hasznos tárolót veszítünk ezekkel lecsapott sarkokkal, illetve az asztal is az ablak előtt kapott pedig, pedig a könyvespolc alapján valószínűleg még igencsak fiatal a lakója. Az asztalt a házikó részbe fordítva, a második képhez hasonlóan máris megszűnne a korábban említett probléma, a házikó forma helyett pedig mutatós megoldást jelenthetnek a színes nyitott polcok.

Ha nem rendelkezünk minimum 3 méteres belmagassággal, lehetőleg ne akarjuk az íróasztalt bezsúfolni a galériaágy alá. Nagyon kellemetlen, nyomasztó érzés egy ilyen sötét zugban tanulni, ha mindenképp ágy alatti megoldásban gondolkodunk, helyezzünk el inkább itt tárolót vagy alakítsunk egy kis játszó-kuckót gyermekünknek. A lépcsőfok tároló mindkét esetben praktikus megoldás!

Ha tehát szeretnénk, hogy a gyerekszoba tudatosan berendezett, praktikus és korosztályos igényekhez könnyen alakítható legyen, nagyon fonto, hogy ne csak a konkrétan előttünk álló időszakra tervezzünk, hanem tekintsünk kicsit távolabbra is, tervezzünk előre, ezzel rengeteg költségtől és fejfájástól kímélhetjük meg magunkat!

Képek forrása: pinterest illetve Designora