Farmhouse: minden, amit tudnod kell erről a funkcionális és hangulatos stílusról

A semleges színekkel, rusztikus elemekkel és kényelmes bútorokkal teli parasztház belső terei gyönyörűek és egyben praktikusak.

a modern farmhouse living room

Becky Shea belsőépítész, a Becky Shea Design alapítója szerint a parasztház stílusa éppúgy életstílus, mint dizájnesztétika. „Valójában az életstílusról szól, és az egyszerűbb, letisztult esztétikai megjelenésről az otthonban, ami valóban arra összpontosít, ami a legfontosabb” – mondja. Gyakran elegánsnak, kényelmesnek, otthonosnak vagy melegnek definiálják: ez egy olyan stílus, amely az elmúlt évtizedben különösen népszerűvé vált. Viszonylag könnyen felismerhető, ráadásul az alapvető tervezési elemek és elvek megértése segíthet bárkinek behozni ezt a barátságos és otthonos stílust a terébe.

Mi a farmhouse stílus?

A farmhouse stílus általában két különálló tervezési esztétikára oszlik: hagyományos parasztházakra és modern parasztházakra.

klasszikus parasztház megjelenését – más néven hagyományos parasztházként – gyakran egy rusztikusabb vidéki stílus határozza meg, gyakran vintage bútorokat vagy ismerős mintákat, elemeket, például plédeket használva. „A hagyományos parasztházak határozottan többet vesznek át ebből a kézműves mesterségből a kézműves mozgalomból” – mondja Shea. „A lakkozatlan sárgaréz fogantyúk is egy kicsit tradicionálisabbak.” A mélyebb színek, mint a bordó, a zöld vagy a kék, szintén gyakoriak a rusztikusabb parasztházi stílusban.

Kitchen wood cabinetry vintage inspired black range marble countertops

Mi a modern farmhouse stílus?
modern parasztház stílusa, ahogy a neve is sugallja, több kortárs elemet visz az esztétikumba. „A modern parasztház kifejezés akkor jelent meg, amikor a parasztház stílusa először vált népszerűvé a tömegek körében” – mondja Krason. „Az évek során azt láttuk, hogy ez a stílus különböző változatokká fejlődött, mint például hagyományos parasztház, tengerparti parasztház, francia parasztház vagy modern parasztház.” A modern parasztházak inkább korai amerikainak tűnnek, kevésbé bonyolult dekorációval. A modern parasztház stílusú belső terekkel rendelkező otthonok gyakran letisztult vonalakat, semlegesebb színvilágot és modern felületeket használnak. „A modern parasztházak egy kicsit jobban hajlanak a skandináv formára” – teszi hozzá Shea.

 

A farmhouse stílusú házak története

A nevéhez hűen a parasztház tervezési stílusa a tényleges parasztházakban vagy menedékházakban gyökerezik, amelyeket kifejezetten gazdálkodók számára építettek. Sokan a 16. és 17. századi hagyományos európai parasztházaknak tulajdonítják ezt a különleges esztétikát. „Az évek során az egyszerű parasztház egyedi tervezési stílussá fejlődött” – mondja Krason.
Modern farmhouse mudroom concrete sink flowers in a basket

 

Miközben ezek az emberek ingatlanjaikat építették, az otthonokat gyakran könnyen hozzáférhető anyagokból, például fából vagy kőből készítették, és úgy tervezték, hogy mind a kényelem, mind a funkcionalitás szempontjait szolgálják. Ez gyakran azt jelentette, hogy az otthonok nem voltak nagyok – mivel a legtöbb felhasználó ideje nagy részét a szabadban töltötte –, de egy hosszú munkanap után barátságosak voltak.

Ma mind a hagyományos parasztház stílusú otthonok, mind a modern parasztház stílusú otthonok ezekből az eredeti elemekből merítenek. A hagyományos parasztházak gyakran magukba foglalják ezeknek az otthonoknak a rusztikusabb elemeit, és sok tekintetben az esztétikai fejlődésnek tekinthető az évtizedek során.

Brick fireplace painted white wood mantel hardwood floors

A modern parasztház stílusa viszont nagyrészt Joanna Gainesnek és a Fixer Upper 2013-as debütálásának köszönhető. Egyedülálló stílusában felhasznált bizonyos hagyományos parasztházi elemeket, mint például a fagerendák vagy a hajólapburkolatok, de kortárs fejlesztésekkel – mint a modern fa padlók vagy készülékek – és egy semlegesebb színpaletta, ahol a hangsúlyos színek általában a sötétebb kékeknek vagy zöldeknek vannak fenntartva. Bár lehet, hogy nem ő volt az egyetlen tervező, aki ebben a stílusban dolgozott, a show nagy szerepet játszott abban, hogy a stílust a tömegekhez eljuttassa.

A parasztházi stílus meghatározó jellemzői, elemei

Mint minden belsőépítészeti irányzatnak, nincs egyetlen módja a parasztház stílusának sem. Ha azonban parasztházi stílusról van szó, sok otthon a következő elemek kombinációját használja:

Modern farmhouse kitchen blue island marble countertops

  • Látható fagerendák
  • Semleges színpaletta
  • Hangsúlyos növények és zöldek
  • Vintage vagy antik díszítőelemek
  • Shiplap lambéria
  • Nagy, kényelmes bútorok
  • Pajtaajtók
  • Újrahasznosított fa
  • Nyitott polcok

Mitől lesz egy ház farmhouse stílusú?

Modern farmhouse dining room long wooden table bench

Ha a lakberendezésről van szó, vannak bizonyos építészeti részletek, amelyek gyakran láthatók a parasztház stílusú otthonokban. Azok számára, akik egy projekten dolgoznak, Shea szerint gyakran a ház formája a legfontosabb. „Ügyeljen arra, hogy olyasmit építsen, ami egy parasztházat utánoz, ami általában egy lapos vagy egy ranch stílusú ház, amelyek hosszúak és lineárisak” – mondja. A belsőépítész azt is javasolja, hogy az ingatlanok anyagairól van szó, „térjünk vissza az alapokhoz”, és azt javasolja, hogy válasszanak szerves vagy már használt tárgyakat. „A parasztházak az utilitarizmusról és a föld eszközeinek használatáról szóltak” – mondja. „Tehát úgy gondolom, hogy fontos ezt beépíteni, ha meg akarja testesíteni ezt az építészeti stílust.”

Mitől lesz parasztházi dekoráció?
Természetesen azok számára, akik nem szeretnének újat építeni vagy nagyobb átalakításba fogni, továbbra is vannak módok arra, hogy parasztház varázsát varázsoljanak otthonukba, főként egy dekoratív átalakítás révén. Általánosságban elmondható, hogy nem egy dekor vagy bútor van kifejezetten parasztházi stílusban megtervezve, hanem egy ethosz, amely akkor jelenik meg, ha több darabot párosítanak. Attól, hogy valami mondjuk semleges színű, nem jelenti automatikusan azt, hogy parasztházi cikk. Egy ilyen darab ugyanúgy beilleszthető például egy századközepi vagy egy minimalista stílusba is.

A modern parasztház megjelenéséhez érdemes semleges színű és viszonylag egyszerű tárgyakat pár rusztikus vonásokkal párosítani. Például egy modern parasztház nappaliját meghatározhatja egy nagy, kényelmes fehér kanapé, egy egyszerű dohányzóasztal természetes fából, például fenyőből vagy nyírfából, valamint fagerendák, amelyek további esztétikai élményt nyújtanak. Egy hagyományos parasztház is tartalmazhat hasonló elemeket, de gyakran szabadabb minták, színek és vintage darabok használatával.

modern farmhouse living room blue couch stone fireplace

modern farmhouse living room stone fire place exposed beams

Hogyan lehet elérni a farmhouse stílust?

Azok számára, akik érdeklődnek a parasztház stílusának beépítése iránt otthonukba, rengeteg megoldás kínálkozik – és néhányuk akár barkácsbarát is. Krason szerint jó kiindulópont az, ha figyelembe veszi a helyi földrajzot. „Ha a hegyekben tartózkodik, építsen be rusztikus fákat és köveket” – mondja. „Ha a tengerparton laksz, adj hozzá kéket és zöldet.” A keleti parton található otthonok esetében azt mondja, hogy a szimmetrikus külső, a koronaformázás és a részletes kandallók megfontolása segíthet egy gyarmati parasztházat utánozni, és megfelel a régiónak. „Úgy gondolom, hogy az újrahasznosított fát használó mennyezeti alkalmazás nagyon egyszerű módja annak, hogy a megjelenést megkapjuk” – mondja Shea, és hozzáteszi, hogy a mészfesték használata vagy a kandalló újrahasznosítása újrahasznosított téglával szintén hasznos dekorációs ötlet lehet. „És akkor tényleg csak rétegekről van szó, szóval sok-sok takaróról és párnáról” – mondja.

Még mindig divatos a farmhouse stílus?

Manapság a parasztházi stílus még mindig elsöprően népszerű; valójában ez volt az egyik legkeresettebb dekorstílus 2022-ben. „Ha egy parasztház klasszikus elemeit építi be otthonába, akkor nem kell attól tartania, hogy néhány éven belül kimegy a divatból” – Krason mondja. „A klasszikus elemek olyan dolgok, amelyek minden otthonban kiállják az idő próbáját. Ezek közé tartoznak a fagerendák, a márvány, a részletgazdag, mértékkel használt klasszikus díszítés, valamint az egyszerű, nem túl bonyolult díszítés.”

Modern farmhouse kitchen green island black and white tiled floors

Modern farmhouse bedroom

Modern farmhouse dining room

Modern farmhouse bathroom

És bár a legtöbb tervező szakember arra ösztönzi az embereket, hogy kövessék saját ízlésüket – függetlenül attól, hogy valami divatos vagy sem –, nem ritka, hogy elgondolkodik egy olyan állandó élet reális élettartamán, mint az otthoni dizájn. Bár Krasson biztosítja, hogy az esztétika egyhamar nem lesz elavult, egy másik módszer a kérdés megközelítésére, ha figyelembe vesszük azokat az értékeket, amelyeket a megjelenés utánoz.  „Az élet általában véve annyira kaotikussá vált az elmúlt néhány évben” – mondja. „És úgy gondolom, hogy az emberek valami egyszerűbbet, praktikusabbat és funkcionálisat keresnek, és ez határozottan olyan esztétika, amely szerintem alkalmas erre.” Bár senki sem tudja megjósolni a jövőt, nem valószínű, hogy ezek a belső igények hamarosan kimennek a divatból – és még ha ki is mennek, a megjelenés továbbra is a terítéen marad, ha valami olyasmi, ami tetszik.

forrás: www.architecturaldigest.com