A világ leglenyűgözőbb otthonai

https://otthonokeskertek.hu/a-vilag-leghihetetlenebb-otthonai/

Az otthonok mindenféle formában és méretben elérhetők, és míg egyesek négy falat és hétköznapi belső teret kínálnak, másokat kifejezetten úgy terveztek, hogy elkápráztassanak – és ez az ingatlan minden bizonnyal ezt teszi.

Az ikonikus amerikai építész, Frank Lloyd Wright által tervezett egyedülálló házat látni kell, hogy elhiggye. Lépjünk be, és fedezzük fel a bolygó egyik legcsodálatosabb otthonát…

Frank Lloyd Wright egyike a 20. század első fele legkiemelkedőbb építészeinek. Építészete a szerves építészet nevet kapta, amely az épületek és az azt körülvevő természetes környezet messzemenő harmonizációjára való törekvést jelenti.

Egy ritka gyöngyszem. Frank Lloyd Wright  70 év alatt több, mint 1000 épületet tervezett, köztük a Fallingwatert, az Ennis House-t és a Guggenheim Múzeumot New Yorkban. Manapság ezeket az építményeket Amerika legcsodálatosabb építészeti darabjainak tekintik, de úgy gondoljuk, hogy ezt a különleges rezidenciát, a Westhope-ot is feltétlenül fel kell venni a listára. Az épület Wright minden jellemzőjével tagadhatatlanul az egyik legritkább remekmű az USA-ban.

Csupa üveg és beton. A Tulsa városában található Westhope egyike a három Wright által tervezett épületnek Oklahomában, és ez az egyik legnagyobb rezidencia, amit valaha épített. Még 1929-ben készült el, jóval azelőtt, hogy néhány legikonikusabb épületét még felvázolták volna. Az ingatlan annyira lenyűgöző! Csakúgy, mint az Ennis House, váltakozó üvegpanelekből és kézzel készített cement textilblokkokból épült fel, amelyek a külső és a belső teret egyaránt díszítik.

Furcsa és menő. A házat a Tulsa Tribune kiadónak, Richard Lloyd Jonesnak, Frank Lloyd Wright unokatestvérének építették, aki természetes fénnyel teli otthont kért. Wright ezt 5200 üvegtábla felszerelésével érte el. A természet és az organikus építészet ünnepe, a 10 405 négyzetméteres ingatlan lenyűgöző, nyitott belső terekkel büszkélkedhet, amelyet betonoszlopok, kis lépcsők és furcsa fülkék szelnek szét. A közösségi és privát terekből kialakított ház egyszerre lakható és szórakozásra is tökéletes.

Belül egy hívogató előszoba, egy hatalmas nagyszoba, egy étkező, egy konyha, egy bár, öt hálószoba és négy fürdőszoba található, amelyek mindegyike semleges tónusokkal és alapanyagokkal, például betonnal, fával és terrakottával díszített. Az egyedi bútoroktól a beépített szekrényekig minden szobában van valami gyönyörű látvány. Nem meglepő módon az egyedülálló otthont 1972-ben felvették a Történelmi Helyek Nemzeti Nyilvántartásába, ami azt jelenti, hogy védett az építészeti változásokkal szemben.

Az otthon 1,5 hektáros területe klasszikus Frank Lloyd Wright. A szerkezet tökéletesen illezkedik a fák közé, körülöleli a gyönyörű úszómedencét és a kültéri lakótereket, amelyek a számtalan ablaknak köszönhetően zökkenőmentesen kapcsolódnak a belső terekhez.

Westhope egy gyakran idézett anekdota helyszíne Wrightról: Richard Lloyd Jones felhívta Wrightot egy vihar kellős közepén, hogy panaszkodjon, hogy szivárog a tető az asztala felett, Wright pedig így válaszolt: „Richard, miért nem mozdítod el az asztalodat?” De Jones felesége, Georgia ugyanolyan emlékezetes perspektívát látott a kiszivárgó szerkezettel kapcsolatban: „Ezt kapjuk, ha kint hagyunk egy műalkotást az esőben.”

A Sotheby’s International Realty szerint „a legjelentősebb ingatlan, amely elérhetővé vált ebben a generációban”, a rezidencia jelenleg mindössze 6,4 millió fontért (8 millió dollárért) megvásárolható.

forrás: www.loveproperty.com