A rettegett 13-as szám és az építészet

Triszkaidekafóbia – rettegés a 13-as számtól.. Nagyon jól mutatja, mekkora hatalma van a gondolatnak, hogy nemcsak a hétköznapi ember mindennapjaira, de az építészetre, a mérnökök munkájára is kihatással vannak a babonák.

https://otthonokeskertek.hu/ezek-megorultek-13-as-szam-az-epiteszetben/

Ha abban bízunk, hogy talán jövőre megússzuk péntek 13. nélkül, sajnos hiába reménykedünk: minden évben legalább egyszer és legfeljebb háromszor esik a hónap 13. napja péntekre.

Triszkaidekafóbia – rettegés a 13-as számtól.. Nagyon jól mutatja, mekkora hatalma van a gondolatnak, hogy nemcsak a hétköznapi ember mindennapjaira, de az építészetre, a mérnökök munkájára is kihatással vannak a babonák. Nem egy példát találhatunk arra, hogyan kerüljük a 13-as számot, ha ez a nap ráadásul péntekre esik, minden ember felkapja a fejét. Nagyon sokan hiedelem miatt ezen a napon különös odafigyeléssel választják meg programjaikat, utazásaikat, van, aki ki szinte ki sem mer lépni a lakásból, annyira retteg, hogy valamilyen balszerencse éri, de vannak olyanok is, akik egyszerűen tudomásul veszik, és megszokott rutinjuk szerint élik mindennapjaikat – mégis, ha valami nem jól sül el péntek 13-án, egy pillanatra mindenkinek átfut az agyán az összefüggés a különleges dátummal.

De nézzük, hol és hogyan jelenik vagy – vagy épp marad ki – a 13-as szám!

A BMW ikonikus székháza, a “négy henger”

Az épületnek több különegessége is van: a konstrukció négy hengerét ugyanis nem alapra építették, hanem egy kereszt alakú, acélgerendákból álló tetőszerkezetre függesztették fel. A székház így nem alulról felfelé épült, hanem fordítva: a felsőbb szinteket először a földön kialakították, majd a vasbetonból készült, masszív “toronyaknán” hidraulikusan megemelték és több szegmensben egészítették ki. (forrás: https://magyarepitestechnika.hu/index.php/hirek/50-eves-a-bmw-ikonikus-szekhaza-a-negy-henger/) Az épület másik különlegessége, hogy a 13as emeletet egyszerűen kihagyták! Nem arról van szó, mint a legtöbb esetben, hogy a 12. után a 14. szint következik: nemes egyszerűséggel építettek (vagy szabadon hagytak?) egy emeletet, amelyen nem áll meg a lift sem- miért is tenné, hiszen a 1. emelet egyszerűen nem létezik!

One Canada Square- Canary Wharf torony, London

A Londonban található One Canada Square- Canary Wharf torony 235 méteres és 50 emeletnyi magasságával London egyik jellegzetes épülete, melynek tetején egy piramis alakú csúcs kapott helyet. Az épület egyik jellegzetessége amelett, hogy a 11 méter belmagasságú aula 90.000 négyzetméter márvány burkolatot kapott, hogy a triszkaidekafóbia miatt a 13. emeleten egyetlen kiadható irodát sem találhatunk; itt kapott helyet az épületgépészeti szint, ezért a liftben a 12. szintet a 14. követi. Személyes véleményem szerint viszont elgondolkodtató, hogy az, aki retteg a 13-as számtól, miért helyezi erre a szintre az épület „szívét”, ami például egy olyan technikát mozgat, ami körülbelül 40 másodperc alatt juttatja fel az utasokat a földszintről az 50. emeletre…

Willis Tower – korábban Sears Tower

Hasonló a helyzet a chicagói Willis Tower – korábbi nevén Sears Tower esetében is: itt a 13. emeleten az épületet alátámasztó berendezések kaptak helyet. Az épület érdekessége még, a 442 méter magasan, a 103. emeleten álló The Ledge üvegpadlózatú terasz, ahonnan páratlan kilátás nyílik a nyílik Chicago belvárosára és a Michigan-tóra. 2014-ben tériszonyosok rémálma vált valóra egy kis időre, amikor az épület síkjából kiálló teraszának üvegpadlója épp akkor repedt meg, amikor egy család az üvegdobozba lépett. Másnap a chicagói CBS arról írt, hogy nem az üveg, csak annak speciális burkolata repedezett meg, amit egyből ki is cseréltek.

Manhattan

Tudtad, hogy Manhattanben a 629 13 vagy több emeletes épület közül csak 55 jelölte meg a 13. emeletet 13. emeletként?!

Vasalóház, World Trade Center ikertornyai és az Empire State Building

Ennek a 3 épületnek speciel van (volt) 13. emelete…

Chand Baori-kút

Rugaszkodjunk el kicsit a nagyvárosoktól…

Chand Baori-kút Abhaneri falujában helyezkedik el,Indiában.  A 8. és a 9. század fordulóján építettek egy 13 emelet mély, 3500 lépcsőfokból álló kutat, amely az akkori szárazságban összegyűjtötte az esővizet, és ezzel megoldották a vízellátást. A kút megépítésekor az esztétikum nem játszott szerepet, mégis egy remekművet hoztak létre. A Chand Baori valóságos építészeti remekműnek számít. Az akkori lakosság számára ez a kút volt a legmegbízhatóbb vízforrás, ami ma India egyik legkülönlegesebb látnivalója. A kút ma már nem működik vízforrásként. Manapság találkozóhelyként funkcionál, különböző vallási ceremóniákat végeznek el és kedvelt turistalátványosság. A mélységnek köszönhetően lent 5–6 Celsius-fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ezért hűsölésre alkalmas. A Chand Baori nemcsak a turisták számára kedvelt, hanem a hollywoodi filmesek szívesen forgatnak itt. A sötét lovag – Felemelkedés című Batman-film néhány jelenetét itt vették fel, valamint a Zuhanás című 2006-os film egyes részeit. (forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Chand_Baori-k%C3%BAt)

Hotel Monteleone – egy kísértetjárta hely

A 13-as szám kapcsán az utolsó épület a Hotel Monteleone New Orleansban, ami egy igazi kísértetjárta hely. Aki péntek 13-a kapcsán hátborzongató történetre vágyik, annak mindenképp ajánlom, hogy keressen rá a szállodával kapcsolatos eseményekre. Az 1800-as évek végén a gazdag Begere család gyakori vendége volt a hotelnek. Mivel imádták az operát, azon a bizonyos estén is ellátogattak egy előadásra, kisfiukat pedig a dadusra bízták.  A fiú belázasodott, fulladni kezdett, és sajnos már nem élt, mire a szülei visszatértek 14. emeleti szobájukba. A szülők nem tuták feldolgozni gyermekük elvesztését, évről évre visszatértek a szállodába, remélve, hogy fiuk szelleme meglátogatja őket. A kisfiú valóban megjelent édesanyjának abban a szobába, ahol elhunyt, és annyit mondott: Anyu, ne sírj, jól vagyok. A hotelben napjainkban nincs 13. emelet- a korábban leírtak szerint itt is a 12. szintet a 14. követi. Azóta a hotelnek a tragikus szintje paranormális tevékenységek gyakori helyszíne. A vendégek rendszeresen számolnak be egy kisfiúról, aki a folyosón játszik, vagy egyszerűen csak belép a szobájukba, majd hirtelen eltűnik.  Hátborzongató történet.

Péntek 13, vagy a közelgő Halloween -mindkét nevezetes dátum a babonákhoz, hiedelmekhez, kísértethistóriákhoz kapcsolódik. Sokan ezen a napon nem ülnek autóba vagy épp repülőre, a hétköznapi rutinfeladtaik ellátását is félve, extrém odafigyeléssel végzik, és ha valami balul sül el, a dátumot hibáztatják.

Mindenkinek saját döntése, mennyire hagyatkozik az érzéseire ezen a téren, de ha esetleg mi nem vagyunk babonásak, és kinevetnénk valakit a péntek 13 okozta félelmei miatt, gondoljunk arra, hogy vannak mérnökök, akik a lehetetlennel megküzdve olyan épületeket alkottak, ahol valóban kihagyták a triszkaidekafóbia miatt a 13. emeletet!

képek forrása: @pinterest