A fürdőszoba lelke: kádak, amikkel garantáltan szerelembe esel…

Néhány generációval előttünk a fürdőszoba – ha egyáltalán volt – a gyors tisztálkodás színteréül szolgált, ahol egy öntöttvas kádban, vagy épp egy műanyag lavórban lemoshatta magáról az ember az egész napos fizikai munka minden mocskát. Melegvizet gyakran a kútról húzott, sparhelten forralt technikával nyertünk, és nem ritkán fordult elő, hogy spórolás miatt a család legkisebb tagjától kezdve az idősebbek felé haladva egymás után ugyanabban a vízben tisztálkodott.

A fürdőzés – a szó wellness értelmezésében – egy szűkebb réteg kiváltsága volt.

Szerencsére napjainkban már nem azzal a kérdéssel kell foglalkoznunk, hogy honnét szerezzünk melegvizet a tisztálkodáshoz, sokkal inkább az okoz fejtörést, hogy a hatalmas kínálatból milyen kádat válasszunk magunknak.

Egy kényeztető fürdőhöz nem elég a funkcionalitásban gondolkodnunk – ugyanennyire fontos, hogy a kád, a fürdőszoba lelke tökéletes harmóniában legyen a helyiséggel.

Képzeljük csak el: a nap végén, kemény fizikai vagy épp szellemi munka után hazaérve egy fél órára magunkra zárjuk a fürdőszoba ajtaját, kizárva a világ összes létező zaját, és egy forró, habfürdővel töltött kádban elmerülve élvezzük a pihenést. Ha azonban a kád nem illik a fürdőszobánkba, például  nem marad mellette annyi hely, hogy kényelmesen meg tudjunk fordulni, vagy épp a szennyeskosár helyét is kitölti, így ruhánkat a mosdópultra, vagy a földre dobva próbálunk picit ellazulni, garantáltan sikertelen lesz a próbálkozás…

Íme néhány tipp, ha van elég – de mégsem túl sok helyünk egy szabadon álló, vagy épp félig szabadon álló kád elhelyezéséhez!

Szabadon álló sarokkád

Ha nem szeretnénk beépített, burkolt elejű kádat, akkor a legkisebb helyet igénylő megoldás a szabadon álló sarokkád. Mivel a kádnak két oldala úgy lett kialakítva, hogy ezek tökéletesen illeszkedjenek a függőleges falakhoz, a sarokban elhelyezve helytakarékosan szrezhetjük meg egy szabadon álló kád illúzióját.

forrás: heavenshop.hu

Szabadon álló fal melletti kád – félig szabadon álló kád

Ha valamivel nagyobb hellyel rendelezünk, de egy teljesen szabadon álló kád még így is csak szűkösen férne el, a Wellis Calabria nevű kádja lehet például a tökéletes megoldás. Mivel egyik oldalán a falhoz simul, így nem fog gondot okozni a takarítás sem körülötte, feltéve, ha a kádat úgy helyezzük el, hogy a 2 vége mellett is marad legalább 20-30 cm szabadon. Bár nagyon vonzó a lehetőség, hogy egy 170 cm-es kádat beillesszünk egy 180 cm-es helyre, de számoljunk azzal is, hogy a kétoldalt maradó maximum 5-5 cm résen mennyi minden fog leesni a kád mellé, és mennyire kényelmetlen lesz ezeknek a visszaszerzése.

forrás: wellis.hu

forrás: beliani.hu

Térben álló kádak

A szabadon álló kádak szín- és formavilágának napjainkban már valóban csak a képzeletünk szab határt.

Választhatunk fehér kádat különleges formával

Nincs az a fürdőszoba, amit ne tenne különlegessé egy kád, aminek a formája eltér a megszokott téglatest formától. Mivel ezek a kádak azonnal magukra vonják a figyelmet és már önmagukban is díszitik a fürdőszobát, lehetőség szerint ne díszítsük túl mellette a helyiséget! Fahatású vagy épp márványmintás csempével és járólappal nagyon szépen hansúlyozzák egymást, de betonhatású, kissé iparibb környezetben is tökéletesen megállja a helyét.

forrás: furdoszobanepper.hu

forrás: ravak.hu
forrás: marmorin.hu

 Egy karateres fekete kád:

A fekete kád határozottan domináns eleme lesz a fürdőszobának. Mindenképp csak olyan térben alkalmazzuk, ahol bőséges hellyel rendelkezünk,  leginkább hálószobával egybenyitott fürdőszobákban tud érvényesülni. A burkolatok tekintetében érdemes letisztult, nagyméretű, homogén felületekben gondolkodni, amivel nme vonjuk el a figyelmet a kádról. Fekete vagy fehér csempe fával kombinálva, márvány minta tökéletesen mutat mellette, de a bátrabbak egy karakteres, domináns színt is becsempészhetnek a helyiségbe, például egy dekorcióként alkalmazott zuzmómintás üvegcsempével.

forrás: neutradesign.it

forrás: beliani.hu

forrás: beliani.hu

Különleges színű kád mellett is letehetjük a voksunkat:

Akik valami igazán különlegesre vágynak, azok valószínűleg imádni fogják ezeket a színes kádakat! Elsősorban semleges környezetbe ajánlom őket, halvány színekkel, szürkével esetleg pasztell árnyalatokkal burkolt környezetbe helyezzük őket, hogy érvényesüljön a karakterességük!

forrás: beliani.hu
forrás: beliani.hu
forrás: alomfurdoszoba.hu
forrás: beliani.hu

Különleges anyagú kádak

A legfinomabb kövek, márványok és fák sima és körülölelő „teste”, valamint a világ leginnovatívabb tervezőinek „elméje”.  A NEUTRA kádak  olyan alkotások, melyek kiemelik a természetes követ, egy élő és tiszta anyagot, amelyből meríthetünk, hogy minden nap regenerálódjunk. Minden NEUTRA elem egyetlen természetes kőtömbből van faragva .

INKSTONE – Steve Leung hongkongi tervező összetéveszthetetlen kézjegyéből egy természetes kőből készült dizájner fürdőkád született, amely az ázsiai művészetet és filozófiát tartalmazza.
A kínai tintakő által ihletett kollekció zászlóshajója, a NEUTRA INKSTONE a Keletet meséli el, és annak minimális eleganciáját, hogy kiemelje egy olyan tulajdonság kifinomultságát, amely meghatározza a mély fizikai és mentális jólétet. Az INKSTONE tudja, hogyan kell azonnal beburkolni az elmét és a szellemet minimális vonalainak józanságán keresztül, tapintásra kiemelve mind a 9 kiválasztott kő természetes tisztaságát, amelyekből formát ölthet. (Basaltina, Fehér Carrara, Fekete szikla, Holdkő, Star Gold, Pat Gray, Homokbarna, Ezüst kő, Királyi Barna).

forrás: neutradesign.it
forrás: neutradesign.it

DUO – A fenntartható tervezés úttörőjétől, mint Matteo Thun és tehetséges partnere, Antonio Rodriguez, itt egy olyan alkotás, amelyben a természet és a művészet örök és ideális harmóniája áramlik.
A természetes kő és a fa az ősrégi elemek „Duója”, amelyek életre keltenek egy kádat, amely kiegyensúlyozott és autentikus kompozícióival tűnik ki.
A DUO valójában többexkluzív változatban kapható, például természetes kő finom fa alapba integrálva vagy egy nagy félszigeten elhelyezett kőkád, amelyet tölgy-, cédrus- vagy diótörzs metszetével készítettek. [forrás:/https://www.neutradesign.it/]

forrás: neutradesign.it
forrás: neutradesign.it

Az álmok kádja

forrás: splinterworks.com

A lebegő fürdőkád ötlete egy klasszikus fürdőkád és egy függőágy kereszteződésében öltött testet. A függőágy mintájára a kádat rozsdamentes acélkarok rögzítik a falhoz, amelyet – tetszés szerint – le is lehet fedni, vagy szabadon hagyni. Mivel a kád nem érinti a padlót, ezért a lefolyó alá kell elhelyezni a padlóban lévő elvezető csatornát. Ha ez nem lehetséges, akkor csővezetékkel is meg lehet oldani, de természetesen az nem olyan látványos. A minimalista csap is – vékony csőként – a padlóból nyúlik ki a kád fölé. A kádat karbonszálas technológiával készítik, ezért nem csak erős és tartós, hanem ennek a művészi kádnak a finom íveit is könnyen ki lehet alakítani. A karbonszál felület alá olyan habszerű anyagot építettek be, ami miatt a meleg víz sokkal tovább megőrzi a hőmérsékletét. [forrás: https://kp.hu/fuggokad/]