A belsőépítészet 7 alapelve

Ami a belsőépítészetet illeti, vannak bizonyos alapelvek és elemek, amelyekkel minden szakembernek tisztában kell lennie ahhoz, hogy egy összefüggő és stílusos teret hozzon létre. Ezen kulcsfogalmak megértésével funkcionális és tetszetős szobát tudnak összeállítani.

A Miamiban dolgozó professzionális belsőépítészek egyedi nézőpontból közelítik meg a tervezés alapelveit és elemeit. Megértik a funkcionalitás és az esztétika fontosságát, és törekszenek szép és praktikus terek kialakítására. Számukra minden részlet számít – a színpalettától a bútorok elrendezéséig.

Céljuk mindig az, hogy olyan enteriőröket hozzanak létre, amelyek tükrözik ügyfeleik egyedi stílusát és megfelelnek egyedi igényeiknek. Időt szánnak ügyfeleik megismerésére, hogy jobban megértsék az otthonukkal kapcsolatos elképzeléseiket. Ezután szakértelmüket felhasználva életre keltik az elképzelést.

Mik ezek a belsőépítészeti elvek?

A belsőépítészeti alapelvek azok a szabályok és irányelvek, amelyeket a tervezők követnek a funkcionális, esztétikus terek kialakítása érdekében.
A belsőépítészetnek hét fő alapelve van: egyensúly, harmónia, ritmus, arány és lépték, hangsúly, kontraszt és részletek. Ezek a koncepciók az otthonod bármely helyiségében alkalmazhatók, a nappalitól a fürdőszobáig.

1. Egyensúly

A tervezésben az egyensúly harmónikus hatást kelt. Vizuális szempontra utal, és arról szól, hogy a bútorokat és a dekorációs tárgyakat a lehető legegyenletesebben kell elosztani, hogy a dolgok ugyanolyan vizuális súllyal bírjanak, amikor egy helyiséget nézünk. Az egyensúly eléréséhez fontos odafigyelni arra, hogy az elemek hol helyezkednek el a téren belül. Ehhez alaposan ki kell elemeznünk a különböző objektumok vonalát, alakját, színét és textúráját.
Háromféle egyensúly létezik: formális, informális és radiális.

Formális vagy szimmetrikus

A hagyományos vagy formális helyiségek szimmetrikus egyensúlyt igényelnek, ami a helyiség minden oldalának tükrözésének és összeillesztésének művészete. Például a dohányzóasztal két oldalán lévő két szék szimmetrikusan kiegyensúlyozottnak mondható. Ez a fajta egyensúly könnyen elérhető, mivel a tervezési jellemzők mindkét oldalon megkettőződnek. Ezt a technikát tükörhatásnak is nevezik. Ha nem vagy óvatos, a formális egyensúly gyorsan unalmassá és ismétlődővé válhat.

Aszimmetrikus vagy informális

A vonalak, színek, formák és textúrák vizuális súlyai ​​kiegyensúlyozottak anélkül, hogy pontos megkettőzésre lenne szükség. Ez a fajta egyensúly nem annyira rendezett, mint a szimmetrikus egyensúly, és összetettebb és izgalmasabb lehet. Például egy kanapé kiegyensúlyozható, ha két széket a másik oldalára helyez.

Radiális egyensúly

A sugárirányú egyensúly akkor érhető el, ha van egy központi fókuszpont, amelyből vagy körülötte más elemek sugároznak. Példa erre egy kerek étkezőasztal, körülötte elhelyezett székekkel. Sok a forma, a textúra és a szín ismétlése.

2. Egység és harmónia

Az egység a háztervezés fontos jellemzője. Minden berendezési tárgynak, stílusnak és dekorációs elemnek együtt kell működnie egy összefüggő egész létrehozása érdekében. Az összes dizájnelem kombinált kohéziója és egységessége adja belső kialakításának szépségét. Folyamatosan emlékezni kell arra, hogy a mintáknak, árnyalatoknak, textúráknak és egyebeknek egyenletesnek kell lenniük a projekt során. Ellenkező esetben a térben lévő egyes elemek összeütköznek, és zavaróan kitűnnek a helyükről.

A harmónia elve a tárgyak és színek összehangolása egy térben, hogy az integrált tervezés érzését közvetítse. Harmónia akkor van, ha a szobában minden dolog együttműködik egy téma vagy stílus körül. A harmónia többféle módszerrel teremthető meg, például bútorok csoportosításával, hasonló színek és textúrák használatával, vagy fókuszpont kialakításával. Ha a belsőépítészetben a harmóniát alkalmazzuk, az összetartó és hívogató teret eredményez. A harmónia megteremtésének kulcsa az összes elem megfelelő egyensúlyának megtalálása.

3. Ritmus

Ha egy zeneművet elemeznénk, leírnánk a ritmusmintáját. Ugyanez a koncepció vonatkozik a belsőépítészetre is – ritmust teremtünk a forma vizuális megismétlésével. Otthonunk dekorációja során gondoljunk arra, hogy az elemeket úgy helyezzük el, hogy abban legyen ismétlés, előrehaladás, átmenet vagy kontraszt. Ezen vizuális mechanizmusok alkalmazásával valaki figyelmét a térre irányíthatjuk, és végső soron javíthatjuk a helyiség összbenyomását.

4. Arány és lépték

Az arány és a lépték fogalma az ideális megközelítés a helyiségben lévő tárgyak közötti összetartozás érzésének megteremtésére. A dolgoknak egyensúlyban kell lenniük egymással és a térrel, legyen az méret, forma, vagy szín. Ennek az elvnek a fontossága a környező terület használatának megértése, legyen az egy nagy vagy kis helyiség.

Az arányosság két elem közötti kapcsolat, a méretarány pedig az a mód, ahogyan az egyik objektum mérete viszonyul a másikhoz. Például egy hatalmas, túltömött rész egy kis helyen aránytalan lesz. Egy kis dohányzóasztal két hatalmas kanapé előtt rossz helyen és elveszettnek tűnhet.

A görög régiek felfedezték az arányok titkát – az aranymetszést. Ez a képlet tetszetősebbé tesz minden arányt azáltal, hogy leredukálja őket egy egyszerű egyenletre: a két arány közötti tökéletesen szimmetrikus kapcsolatra. Ez az arány megtalálható a természetben, és gyakran használják a művészek és építészek.

A vizuális érdeklődés felkeltése egy helyiség iránt olyan egyszerű lehet, mint a léptékkel való játék. A skála az objektumok mérete és a tér mérete közötti összefüggésre utal. Ha túlzások nélkül szeretné feldobni az ingatlant, próbálja meg kombinálni a hétköznapi tárgyakat különböző magasságú és méretű darabokkal, például műalkotásokkal vagy zölddel.

5. Kiemelés

A belsőépítészetben a hangsúly a helyiségben olyan eszközök használatában rejlik, mint például a szín, a textúra vagy a minta, amely felhívja a figyelmet. Az a szoba, ahol nincs fókuszpont, felejthető és unalmas. A hangsúly elve tehát megköveteli, hogy a helyiségben egy elemet válasszunk, amely a figyelem középpontjaként szolgál, amely körül a dekoráció többi része fog forogni. A radiális egyensúly ezzel az elvvel működik, és segít felhívni a figyelmet a helyiség kiválasztott hangsúlypontjára.

fókuszpont lehet egy meglévő elem, amelyet szeretne kiemelni, például egy kandalló, egy bútor vagy egy olyan műalkotás, amelyet a tervezés kiindulópontjaként szeretne használni. Miután eldöntötte a fókuszpontot, a szoba többi részét úgy kell kialakítani, hogy kiegészítse azt. A szín az egyik leghatékonyabb eszköz, amellyel kiemelheti. A merész szín azonnal vonzza a tekintetet, így ha egy adott területet szeretnénk kiemelni, akkor ennek hatékony módja, ha intenzív színre festjük. A minta hangsúlyt is teremthet; a merész minta erőteljes kijelentést tesz, míg a finomabb minta felkelti az érdeklődést anélkül, hogy elsöprő lenne.

textúra egy másik eszköz, amellyel hangsúlyt lehet létrehozni. A durva textúra jobban kiemelkedik, mint a sima. Tehát, ha egy adott területet szeretne kiemelni, egy texturált felület, például stukkó vagy tégla használata hatékony módja lehet ennek.

A hangsúly elve kis és nagy terekben egyaránt alkalmazható. Egy kis helyiségben gyakran szükség van egy fókuszpontra, hogy a terület összetartóbbnak és egységesebbnek érződjön. Egy nagyobb helyiségben nagyobb szabadságot élvezhet a különböző elemekkel való játékban és több érdekes pont létrehozásában. A túl sok fókuszpont azonban elvonhatja a figyelmet, és zsúfolttá teheti a teret. A hangsúly elvének alkalmazásakor elengedhetetlen az egyensúly megteremtése az érdekes és a harmonikus tér megteremtése között.

6. Kontraszt

Számos módja van a kontraszt létrehozásának egy szobában. Az egyik legnyilvánvalóbb a szín használata. A világos és sötét vagy a meleg és hideg színek párosítása feltűnő hatást kelthet. A kontrasztot a textúra, a minta és a lépték tekintetében is használhatja.

Ha kontrasztot használ a tervezésben, ne feledje, hogy a kevesebb általában több. A túl nagy kontraszt elsöprő lehet, és kaotikussá teheti a teret. A kellemes és harmonikus tér kialakításához elengedhetetlen a megfelelő egyensúly megtalálása.

A kontraszt vizuális érdeklődést biztosít, és segít meghatározni a tereket. Jól elkészítve dinamikussá és izgalmassá teheti a helyiséget.

Most, hogy egy kicsit többet tudunk a kontrasztról, nézz körül otthonodban, és nézzd meg, hol adhatsz hozzá egy kis kontrasztot, hogy vizuális érdeklődést keltsen. Néhány jól elhelyezett hangsúllyal jelentősen megváltoztathatjuk a szoba hangulatát. Szóval légy kreatív és érezd jól magad!

7. Részletek

A részletekre való odafigyelés az utolsó a belsőépítészeti alapelvek közül. Egy szoba soha nem lehet összerakott és személyes, hacsak nem tartalmazza a megfelelő simításokat. És a jó hír az, hogy nem kell professzionális belsőépítésznek lenni ahhoz, hogy hozzáadhassuk őket! Ez az utolsó lépés lehetővé teszi, hogy megmutassuk egyedi stílusunkat, és személyre szabjuk a teret az minket érdeklő dolgokkal.

A részletek egyedivé teszik a szobát. Személyes vonásokkal és az apró részletekre való odafigyeléssel olyan teret hozhatunk létre, amely valóban a sajátunk.

forrás: http://kathryninteriors.com