9 hihetetlen – a természetbe épített otthon

Az évek során az építészek mindig kreatív megoldásokat kerestek arra, hogy az épített formát beépítsék a természetbe.

Híres építészek, mint például Frank Lloyd Wright, aki jól ismert a Pennsylvania délnyugati részén található Fallingwaterről, mindig megtalálta a módját, hogy a természet felhasználásával a valaha épített legegyedibb és leglélegzetelállítóbb otthonokat tervezzen. „Tanulmányozza a természetet, szeresse a természetet, maradjon közel a természethez” – mondta egyszer Wright. – Ez soha nem fogja cserbenhagyni.

Íme 9 olyan otthon a világ minden tájáról, amelyek olyan természetbe épített otthonokat testesítik meg, amelyek az Architectural Digestben is szerepelnek.

Mill Run, Pennsylvania

Frank Lloyd Wright, egy kiemelkedő századközép-modern építész, számos ikonikus építmény tervezéséről híres, beleértve a New York-i Solomon R. Guggenheim Múzeumot, az illinoisi Oak Parkban található Unity Temple-t és az arizonai Scottsdale-ben található téli rezidenciáját. Legünnepeltebb alkotása azonban valószínűleg a Pennsylvania állambeli Mill Runban található Fallingwater, amelyet a Bear Run festői vízesése fölé tervezett. Az otthon dizájnja letisztult vonalakat és szerves anyagokat tartalmaz, amelyek a kor építészeti stílusának jelképei.

Bois D’amont, Franciaország

Ezt a házat a franciaországi Bois D’amontban a JDS Architects építette, és úgy tervezték, hogy harmóniában legyen a környezetével, és egy dombba fészkelve illeszkedjen a tájba. Az otthont átöleli a környezet,  az épület elülső és hátsó részét tágas ablakok díszítik, amelyek bőséges természetes fényt engednek be az épület belsejébe.

Mallorca, Spanyolország

A spanyol tervezőcég, az Osvaldo Luppi Architects megalkotta az O67 House-t, amely Mallorcán, Spanyolországban, egy domboldalban található, és lenyűgöző kilátást nyújt a Földközi-tengerre. A ház falai csaknem 6 méter magasan szárnyalnak, és egy fedett szabadtéri teraszt alkotnak, amely erősíti a kapcsolatot a lakóhely és a természetes környezet között.

São Paulo, Brazília

A Jungle House, a Studio MK27 alkotása, a brazíliai São Paulo Paulista-partján található, burjánzó dzsungel lombjaival körülvéve. Az építészek be tudták illeszteni az otthont a terepbe úgy,  hogy megemelték az elsődleges szerkezetet, ötvözve azt a föld domborzatával. A ház teteje növényzettel, medencével és egy hatalmas terasszal büszkélkedhet, ami hozzájárul ahhoz, hogy az otthon beilleszkedjen a buja környezetébe.

British Columbia, Kanada

A Mountain House-t Milad Eshtiyaghi iráni építész tervezte, és négy már korábban létező fa között helyezkedik el, amelyek egy csipetnyi vibrálást kölcsönöznek a Quadra-sziget sziklás sziklájának, amely egy idilli terület Vancouver keleti partjainál. Annak ellenére, hogy az épület egy többszintes lakóhely, a komplexum különálló területekkel büszkélkedhet, amelyeket a tulajdonosok és fia családja számára kijelöltek, és amelyeket egy rekreációs tér köt össze.

Joshua Tree, Kalifornia

Kendrick Bangs Kellogg, Frank Lloyd Wright tanítványa tett néhány megfigyelést, amelyek később a saját munkáját is megalapozták. A Joshua Tree-ben található Kellogg Doolittle House-t, amelyet közel két évtizede építettek, Bev Doolittle művésznek és házastársának, Jay-nek építették, miközben megpróbáltak megküzdeni a kihívásokkal teli terepen. A Doolittle-ház váratlan melegségével és otthonosságával kiérdemli a figyelmet, különösen, ha belülről vizsgáljuk.

Hegra, Szaúd-Arábia

Amey Kandalgaonkar tervezőt lenyűgözte a szaúd-arábiai Mada’in Salih sziklába vágott síremlék, és késztetést érzett, hogy beépítse egy projektbe. Ennek eredményeként jött létre a House Inside a Rock, amely a szaúd-arábiai sivatagban található. Tekintettel a Mada’in Salih szikláinak bonyolult megjelenésére, Kandalgaonkar egyszerű formatervezést és összetételt alkalmazott, és nagymértékben támaszkodott a 3D szoftverre, hogy síkok és kockák használatával egyensúlyt teremtsen.  „A szemmagasságból származó vizuális hatás minimalizálása érdekében megpróbáltam korlátozni a ház beillesztését a sziklába, így csak felülről nézve derült ki a beavatkozás mértéke” – magyarázza Kandalgaonkar.

Mendocino, Kalifornia

Milad Eshtiyaghi iráni építész ezzel a kaliforniai Mendocino városában található, sziklaparti házzal bebizonyította, hogy nem fél a magasságtól. A házat úgy tervezték, hogy izgalom és megrendülés érzését keltse a lakókban, ezért a szikla szélére függesztették. Rendhagyó elhelyezkedése ellenére Eshtiyaghi azt mondja, hogy a ház a környezethez való kapcsolódása miatt a nyugalom érzését árasztja. Az otthon rögzítéséhez kábelrendszert használt, magasított kábelekkel, amelyek a szerkezet súlyát viselik.

Vancouver, Kanada

Ezt a látványos fehér otthont szintén Milad Eshtiyaghi tervezte modern hidakból merített ihlet alapján. A két sziklát elválasztó mély szakadék felett elhelyezkedő ház lehetővé teszi a levegő áramlását a szintek között, amely külső lépcsőn és liften keresztül érhető el. Az otthon egyedi jellemzőit egy feltűnő vízszínű üveggel színezett tetőtéri medence is növeli.

Forrás: https://eliteagent.com/