3 + 1 okos otthon funkció

Ime 3 +1 tipp, ami a technika révén megkönnyíti életünket!

Napjainkban mindent az automatizálás és az okos megoldások uralnak, legyen szó munkafolyamatokról, autókról, vagy épp az otthonunkról. Milyen lehetőségeink vannak arra, hogy ezeket mindennapi életünkbe építsük? A lehetőségek tárháza szinte végtelen, de nézzünk néhány példát:

 

1. Beléptetés

Tegye fel a kezét, aki késett már el azért, mert nem találta a kulcscsomóját.. vagy a sok kulcs közül keresgélte, melyik is nyitja épp a bejárati ajtót. Az okosotthonok beléptetési rendszere megoldja ezt a problémát, ráadásul többféle lehetőség közül választhatunk:

Man putting key card switch in hotel room

Egyszerű belépését – Rfid és számkódos belépés:  Ha nem akarjuk a telefonunkat használni az ajtónyitáshoz, vagy esetleg gyermekünknek még nincs mobilja, akkor ez a 2 lehetőség a legkézenfekvőbb megoldás:  Az rfid kártya lehet egy karkötő, egy nyaklánc vagy akár germekünk kedvenc alvókája is, mely az olvasóhoz érintve nyitja az ajtót. A számkódos rendszert pedig valószínűleg mindenki ismeri!

Belépés mobiltelefonnal: legyen Android vagy épp iOS eszköz, egy alkalmazás seítségével bámikor könnyedén bejuthatsz az otthonodba, sőt, a távoli beléptetés sem fog gondot okozni, hisz ha korábban érkeznek esetleg szüleid látogatóba, mint te hazaérnél, könnyedén be tudod engedni őket a lakásba!

Gyermekbarát ajtónyitás: Állítsd be, hogy mely nyílászárókat nyithatja ki gyermeked, vagy ha egyedül kell hagynod őt egy rövid időre,  kérj értesítést ha, kinyitotta az ajtót!

Rendszámtábla felismerés: ki ne vágyna arra, hogy hazaérve  a munkából ne kelljen kulcsot, kapunnyitót, sőt telefont keresgélnie, hanem a ház eé kanyarodva a rendszer felismerné rendszámtáblánkat, beengedne otthonunkba, és méga riasztót is kikapcsolná? Nem lehetetlen…

 

2. Világítás

Az okosvilágítás már nem csak azt jelenti, hogy telefonról tudjuk vezérelni lámpáinkat. Beállíthatjuk, hogy milyen fényviszonyok mellett kapcsoljon fel az adott helyiség világítása, milyen fényhőmérskleten, … A mozgás, és jelenlétérzékelős lámpák kombinálhatók  a hagyományos kapcsolókkal és lámpákkal is, így megjelenésben is korlátlan ár a tárház!

3. Fűtés és hűtés

Megfelelő fűtési rendszerrel nem kell többé hideg, vagy éppen túlmelegedett othonba hazaérnünk, a környezet hőmérsékletét figyelmbe véve rendszerünk automatikusan hűt vagy épp fűt a beállított hőmérséklet eléréshez, megtartásához szükséges mértékben. Nincs több  klíma, ami egy helyre fújja a hideg levegőt, az egész házban egységes (vagy beállítás szerinti) hőmérséklet fog várni minket!

+1 Árnyékolás

A köztudatban árnyékolástechnika alatt a redőnöket vagy árnyékolókat érünk el. Árnyékolástechnikai termékek: a roló, reluxa, napellenző, de a hagyományos függöny is. Az ablakok mellett gondolkodhatunk a terasz, a medence  árnyékolásán is. A fenti megoldások mindegyike automatizálható attól a pillanattól, hogy vezérelhetővé tettük. Innentől igazán értékes és okos lesz otthonunk ahol maximális kényelemben lehet részünk.

Nincs több manuális fel- és lehúzás. Időpont alapján vagy alkonyatszenzorral összekötve rolóink automatikusan leereszkednek. Az ablakon át tűző nap hatására a redőny automatikusan leereszkedik. Ez a beavatkozás késlelteti a légkondicionáló bekapcsolását,energiát takarít meg, hűvösen tartja a házat. Erős szél, vihar közeledtével a redőnyök automatikusan leeresztődnek, bárhol is tartózkodj. Kapcsold össze redőnyt a riasztóval!  Illetéktelen behatoláskor beállítható a redőnyök leeresztése. A lehetőségek száma szinte korlátlan!

Sőt, már arra is van megoldás, ha az üvegfelületeinket szeretnénk fűteni…

Előre felfűtött zuhanyzó, automatikusan megnyitott csapok, otthoni illatosítás, szórakoztató elektronika…  A technika fejlődésének köszönhetően ma már nincs elképzelhetetlen mogoldás!

Ha további okos otthon funkciókról, megoldásokról szeretnél olvasni, keresd fel a https://www.smartpierre.hu/ – oldalt, vagy bármely más okos otthon alkalmazás weboldalát.

Henczi Nóra