Az otthon melege: milyen a kandallók-kínálat?

Az ünnep közeledtével, ahogy folyamatosan díszítgetjük lakásunkat, ünnepi zenét hallgatunk, karácsonyi filmeket nézünk,  irigykedve figyeljük az amerikai álomotthonokban feldíszített kandallókat, amikben tűz ropog, felettük pedig girlandokra aggatott, személyre szóló Mikuláscsizmák sorakoznak.

A jó hír, hogy ma már nincs lehetetlen ezen a téren sem: lakásunk adottságait, és személyes igényeinket összevetve rengeteg lehetőség közül választhatunk, amivel – akár csak az ünnepi időszakra – de be tudjuk csempészni a kandalló nyújtotta varázst otthonunkba.

Cserépkályhák

A mai cserépkályhák ősét a 12-13. századi mesteremberek folyamatos kísérletezés eredményeképpen építették fel először. Kezdetben a többcélú kemencékhez hasonlóan agyagból készült kályhák faláracseréptányérokat tapasztottak, ami jobban megtartotta a meleget, és ezzel növelték a fűtőteljesítményt. Talán a hagyományos üzemelésű cserépkályhák a legelterjedtebbek és a legismertebbek hazánkban, melyeben időszakosan (naponta egyszer vagy kétszer begyújtva) tüzelnek. Ezek a kályhák fa-,szén-, vagy vegyes tüzelésre alkalmasak.

Ezzel azonban nem merült ki a cserépkályhák palettája!

Léteznek kombinált cserépkályhák, melyek egy betétes, ún. fűtőkandallóból, és egy utána épített járatos cserépkályhából áll. Első része gyorsan megmelegszik, és légcserével ad le hőt, második része a hagyományos cserépkályhához hasonlóan tárolja a hőt.

A töltő rendszerű cserépkályhák felépítése csaknem azonos a hagyományos cserépkályhákéval. Az ilyen típusú kályhákon három ajtó van: a tűztérajtón és hamuzó ajtón kívül a harmadik ajtón lehet a tüzelőanyagot a tűztérbe tölteni. A tűztérben a folyamatos égés miatt rendkívül nagy a hőmérséklet.  Ezt a típust folyton égő kályhának is szokták nevezni, építése nagyobb gondosságot igényel, de élettartama lényegesen hosszabb az időszakos tüzelésű kályhákénál, üzemeltetésük nagyon gazdaságos.

gázüzemű cserépkályha tűzterében erre a célra kialakított, földgázzal működő gázégő állítja elő azt a hőenergiát, amely a kályha falát átmelegíti. Tűztere nem igényel különleges kialakítást. Fontos, hogy a gázüzemű cserépkályhák füstjáratait csak fekvő rendszerű lehet, a járatok felfelé emelkedve lehetnek lépcsős kialakításúak is, de bukójárat és holttér nem alakulhat ki, mert robbanásveszélyes, éppen ezért 2011 óta új építését már nem engedélyezik.

Az elektromos cserépkályháknak számos előnye van: tiszták, higiénikusak, könnyen szabályozhatók, jól automatizálhatók, nem kell hozzájuk kémény, az időnkénti fűtőbetét cserén kívül alig igényelnek karbantartást, ráadásul közel 100%-os fűtési hatásfokkal működnek. Mindezek ellenére jelentős hátrányuk, hogy a mai energiaárak miatt üzemeltetésük költségesebb, mint bármely más cserépkályha típusé.

A cserépkályhák legkorszerűbb típusai a konvekciós hőleadású cserépkályhák. Ezek alapvetően eltérnek a hagyományos üzemelésű cserépkályháktól, mivel köpenyfaluk felmelegszik ugyan, de fűtési teljesítményük elenyésző ahhoz a légfűtéshez képest, amelyet a kályhában elhelyezett fűtőbetét és a köpenyfal közötti légrésben áramló levegő hoz létre, ebből kifolyólag nagyon jó hatásfokkal működik!

központi fűtés kazánjaként működő cserépkályhák meleg víz előállításával működtetnek egy központi fűtési rendszert. Ez alapvetően úgy oldható meg, hogy egy ún. fűtőkandallóba, vagy egy ún. kombinált cserépkályhába vízteres betétet teszünk. A központi fűtésre köthető vízteres betétes kandallók/kályhák vízoldalon gyakorlatilag azonosak a meleg vizes, szilárd tüzelésű (vegyes tüzelésű) kazános fűtési rendszerekkel.

Az öko- tűzteres cserépkályhák olyan cserépkályhákmelyekhez a fokozódó légszennyezés és a változó technikai követelmények miatt olyan tűztereket fejlesztettek ki, melyben a tűztérbe külső térből vezetéken jön az égéslevegő , amit a tűztérbe oldalt, több résen, több szinten vezetik be. Ezekben a primer-szekunder levegő bevezetés és utóégés megvalósul, de egy térben.  A legkorszerűbb cserépkályhák  hatásfoka minimum 80%, méretezésük egyedi kivitelezésű tégla- és cserépkályhák szabvány alapján történik.  [forrrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Cser%C3%A9pk%C3%A1lyha]

Klasszikus kandalló

A kandalló Európa déli és nyugati országaiban kialakult, kő vagy kerámia esetleg egyéb burkolattal körülépített fűtőberendezés, a középkor és a reneszánsz fontos lakásdísze.Tűztere öntvényből, lemezből, vagy samottból készült, zárt vagy nyitott kivitelben. Ma már nagy hatásfoka mellett megjelenéséért is telepítik. Megfelelő tűzifával olcsó és környezetbarát fűtést tesz lehetővé. Ezek a klasszikus fatüzelésű kandallól készülhetnek nyitott vagy zárt égéstérrel is.  A zárt tűzterű kandalló kandallóbetéttel épül, hatásfoka 65-90 %., míg a nyitott kandalló, ahol közvetlenül élvezheti a tűz látványát, fűtésre nem igazán alkalmas, mert a a hatásfoka mindössze 10 -15 % .

A zárt tűzterű kandalló esetében a kandallóbetétek fűtés módja szerint is több típust különböztetünk meg:

A légfűtéses kandallóbetétet, amely független a közüzemi szolgáltatóktól, kiegészítő fűtésre alkalmas, de teljes lakás vagy ház is kifűthető vele, viszont minden helyiségben nem lesz azonos a hőmérséklet.

A konvekviós (duplafalú) burkolattal rendelkező kandallóbetét  a felmelegített levegőt zárt légcsatornákon keresztül, ventilátor segítségével elvezeti a kandalló melletti helyiségekbe is, így már könnyebben megoldható, hogy  minden lakótérben egyforma legyen a hőmérséklet.

A vízfűtéses kandallóbetét már kiépített fűtési rendszerre köthető vagy önálló fűtésként is használható, abban az esetben praktikus, ha folyamatosan használják és nem csak néha-néha fűtenek be a kandallóba.

Létezenek  gázfűtésű kandallóbetétek is, ezek azonban nálunk még meghatározó mértékben nem terjedtek el.

Elektromos kandalló

Más néven látványkandalónak is nevezik, hiszen fűtésértéke nem jelentős, maximum 25-30nm felfűtésére alkalmas, fűtésre történő alkalmazása az energiaárak miatt nem túl gazdaságos, viszont ha a fa égésének illúióját szeretnénk otthonunkba varázsolni, erre tökéletesen megfelel ez a típus.  Bármilyen környezetben megállja a helyét, ha minőségi verziót választunk, pár méter távolságról már alig mgkülönböztethető egy betétes kandallótól.A fűtő funkcióés a látvány mellett léteznek olyan típusok is, melyek hangeffektusa a tűz ropogását imitálja. Nincs szükség kéményre, mindössze egy konnektorra, hogy üzembe helyezhessük!

Ha helyhiány miatt csak az ünnepi időszakra szeretnénk kandallót, a mobil elektromos kandallók erre kínálnak tökéletes megoldást!

Bioetanol kandalló

A bioetanol kandalló valódi tűz látványát adja vissza, a tartályba öntött bioetanol égésekor nem keletkezik füst, ezért a kéménybe kötésük nem szükséges, sőt, áram sem kell a működéséhez, így nemcsak a beépített verzió mellett dönthetünk, de extrém hatást kelthetünk egy térben elhelyezett kandallóval is! Fontos azonban az utóbbi esetben a balesetmegelőzés, hiszen a bioetamol kandallóban valódi égés történik, így tűzveszélyes lehet.

képek forrása: @pinterest